Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие

23:11, 07 окт 15 / Общество 25 220 Topnovini
Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо или психологическо, в рамките на интимното си партньорство, според изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека. Това стана ясно при представянето на проекта "Има много начини да се справиш с насилието", чиято основна цел е да повиши чувствителността на обществото към проблемите на домашното насилие.

“Това е проект, който е насочен към разчупване на стереотипите. Създаване на нови нагласи по отношение ролята на жената и мъжа. Създаване на условие за това обществото да каже "не" на насилието в семейството“, коментира ръководителят на проекта Илияна Стойчева.

Тя си поставя амбициозната задача посланията на кампанията срещу домашното насилие да достигнат до 90% от семействата в страната.

В организацията ежедневно постъпват сигнали от жени за преживяно от тях насилие, като случаите не се изчерпват с посегателства от страна на интимния партньор. Има и оплаквания от възрастни жени, обект на посегателства от техните деца.

Преди ден, при представянето на друг проект срещу насилието, стана ясно, че посегателствата на деца над техните родители зачестяват през последните години.

През миналата година са оказали помощ на над 4300 жени и деца, пострадали от насилие. Те са получили реална помощ и услуги в кризисни центрове. Като проблем специалистите отчитат ниския процент жени от ромския етнос, които търсят помощ зарази преживяно насилие. Това се случвало само в крайни случаи, когато животът им е застрашен.

Международната статистика също е стряскаща - между 40 и 50 % от жените по света са жертви на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта британска студентка е била изнасилена по време на следването си. Всеки ден в Европа умират по 7 жени, вследствие на домашно насилие. Едва 4 % от изнасилените търсят правосъдие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!