Пловдив е втори по заетост и водещ индустриален център в страната, отчитат икономисти

18:10, 07 окт 15 / Икономика 25 169 Topnovini
Оборотът на фирмите в област Пловдив е с 32% по-висок през 2014 г. спрямо нивата от 2009 г., като фирмите генерират продукция на стойност близо 12 млрд. лева, от които 29%, или 3.4 млрд. лева, са добавена стойност.

Това отчетоха икономисти и банкери на конференцията "Пощенска банка среща бизнеса", която се проведе в Пловдив. Гост-лекторите Лъчезар Богданов и Георги Стоев от IndustryWatch направиха преглед на последните данни в глобалната, европейската и националната икономика, обръщайки специално внимание на тенденциите и перспективите за региона.

Заетостта в Пловдивския регион се стабилизира през последните 3 години, като наетите в областта представляват 9.3% от наетите в страната, или общо 210 000. Пловдив се намира след София (31.6%), но преди Варна (6.8% от наетите) и Бургас (5.6%) според броя наети в страната. Пловдивска област осигурява 66 000 работни места в преработващата промишленост. Инвестициите в района са на стойност 1.5 млрд. лв., като все още не са се върнали на нивата от преди кризата.

От обсъдените данни на конференцията стана ясно, че регионите в България с по-добре развита индустрия успяват по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа.

Присъстващите коментираха също, че индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София, като предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната. Това превръща Пловдив във водещ индустриален център в страната.

Икономистите подчертаха, че Пловдив е лидер в производството на напитки, основни метали, хартия, картон и изделия от хартия и картон, производството на химични продукти, както и в производството на изделия от каучук и пластмаси.

Градът е втората дестинация за аутсорсинг в България. Очакванията са положителните тенденции за района да се запазят или да се увеличат и през 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!