„Лукойл” остава третата най-голяма компания в Югоизточна Европа

16:37, 07 окт 15 / Икономика 25 303 Шрифт:
Topnovini
Петролният гигант „Лукойл” продължава да е сред най-големите компании в Югоизточна Европа, пише Dnevnik.bg. Компанията заема трета позиция в традиционната класация Топ 100 на изданието See News.

Данните в класацията сочат, че „Лукойл Нефтохим Бургас” е с приходи за изтеклата година в размер на 3.3 млрд. евро, които се свиват с 14.72 % за година. Дружеството отчита загуба от 272.1 млн. евро за 2014 година.

Свитото вътрешно потребление и слабият износ, ограниченият кредитен ръст заради големия дял на необслужваните заеми, пазарната волатилност и политическата несигурност продължават да подкопават финансовите резултати на компаниите в Югоизточна Европа, посочват авторите на класацията.

Освен  “Лукойл” още шест български компании попадат сред петдесетте най-големи в Югоизточна Европа за 2014 година. Общо 11 са те в класацията Топ 100 на See News.

На осма позиция, както и през 2013 г., е "Аурубис България" АД с приходи от дейността си за 2.4 млрд. евро. "Лукойл България" ЕООД е 13-а с 1.613 млрд. евро приходи за 2014 г. Спрямо предходната тя се премества с две позиции нагоре. В същото време е посочена сред 10-те компании, загубили най-много пари през 2014 г. спрямо година по-рано. Така загубата й нараства до 272.1 млн. евро при 123.3 млн. евро през 2013 г.

На 15-а позиция (19-а година по-рано) е държавната НЕК, чак на 41 място - "Булгаргаз" АД. Националната електрическа компания освен това заема второ място в Топ 10 на компаниите, загубили най-много пари през миналата година. Според посочените данни загубата й за 2014 г. е 299.9 млн. евро при три пъти по-малка - 111.4 млн. евро, през 2013 г.

"Катастрофалното представяне на държавната НЕК се дължи основно на задължението й по дългосрочни договори с американските компании AES и ContourGlobal да изкупува произвеждания от тях ток на фиксирани цени", се посочва в анализа към класацията.

На 47 позиция (45-а в класацията за 2013 г.) е дружеството "ЧЕЗ Електро България" АД с приходи от 794.6 млн. евро, а 49 позиция заема "ОМВ България" ООД със 720.5 млн. евро, която изпада с 14 позиция спрямо предходната година.

В цялата класация общо 11 са българските компании (колкото има и Хърватия - бел. ред.) - с една повече от 2013 г. Списъкът се допълва с "Кауфланд България" ЕООД, "Сакса" ООД, АЕЦ "Козлодуй" АД (92 позиция), БТК АД (95 позиция). Последните две за пръв път влизат в класацията.

Нужните, но неизвършени все още структурни реформи продължават да "тежат" на икономиките в региона, които в крайна сметка не са успели през изтеклата година да се възползват от по-евтиния петрол и започналото възстановяване на еврозоната и да лимитират натиска от кризата между Русия и Украйна.

Това логично е довело до понижаване на общите приходи (100.6 млрд. евро при 103.9 млрд. евро през 2013 г.) и печалбата на стоте компании. Най-видимо е това при енергийните компании, докато при тези, които се занимават с производство на автомобили и части за тях ситуацията продължава да се подобрява.

Изданието все пак отбелязва, че въпреки тези негативни изводи за ситуацията през изминалата година износът се увеличава, бизнес активността в еврозоната се подобрява, а потокът на инвестиции става все по-стабилен.

Първите две места в класацията очаквано са заети от румънски компании. На първо място е "Дачия" (която беше втора година по-рано) с 4.247 млрд. евро приходи, следвана от OMV Petrom SA с 4.1 млрд. евро приходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама