Издадоха предписание за спиране производството на цеха в Красново

15:26, 07 окт 15 / Общество 25 161 Topnovini
Предписание за спиране на производството на цеха за дървени въглища в село Красново издаде Регионалната инспекция по околната среда в Пловдив.

Обектът може да заработи отново, след като представи резултати от измервания с показатели в нормите.

Припомняме, че при контролни измервания, проведени на 14 и 15 септември, експертите на РИОСВ установиха превишения по показател въглероден оксид за две от ретортите в цеха. За едната пещ завишените стойности са 13,5 пъти, а за другата - 11,5 пъти.

За констатираните превишени норми на дружеството ще бъде наложена санкция по реда на чл. 69 а от Закона за опазване на околната среда.

От РИОСВ - Пловдив, поясняват, Цехът за производство на дървени въглища в Красново притежава удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация, издадено от главния архитект на община Хисаря по реда на Закона за устройство на територията. При издаването му не се е съобразила с изискването на Закона за чистота на атмосферния въздух и не е изискала протоколи от измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекта. Ако тези данни бяха налични, би следвало община Хисаря да не издава Удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация.

По отношение на изискванията за хигиенни отстояния на обектите от жилищни сгради, компетенцията е на Министерството на здравеопазването. Наредбата, регламентираща тези отстояния (Наредба № 7/25.05.1992г), е отменена от 17.05.2011година. РИОСВ – Пловдив, няма правомощия в определянето на отстоянието на обектите от жилищни райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!