Обновиха плочите по Алеята на Възраждането във Варна

14:56, 07 окт 15 / Общество 25 170 Topnovini
Новите 31 плочи, съхраняващи пръст от различни исторически места на България, вече са поставени в Алеята на Възраждането в Морската градина. Те са от бял камък, с прецизна гравировка на текстовете, с позлатени букви върху тъмносиви постаменти. Изписването е дело на Зоряна Стоянова, а проектирането– на дизайнера Димитър Трайчев.

Новите плочи замениха амортизираните постаменти, които бяха с изтрити надписи,с  различни шрифтове и нелогична разлика в големините на буквите, неточна композицията на текстовете и отчупени ъгли. Обновяването е част от инициативата на Община Варна за възраждане на духа на града и съхраняване на историческата памет.

В тази връзка изцяло бе ремонтиран и реставриран Паметника на граничаря в Морската градина, който бе напълно занемарен – с олющена мазилка и надраскана фасада. Премахнати бяха компрометираните участъци, почистена пластичната украса, освежена централната паметна плоча, а надписът - отново позлатен.

Ремонт бе извършени и на Паметника – портал на бул. "8-ми Приморски полк", където бяха възстановени счупени облицовъчни плочи и подменена ламаринената обшивка на монумента. Реставрирани бяха и имената на офицерите, сержантите и войниците върху Паметника-костница в старите гробища.

Продължава изработването на паметника на полковник Милко Железов Железов и на художествените пластики, посветени на Кирил Шиваров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!