Община Пловдив получи от държавата управлението на Голямата базилика

12:17, 07 окт 15 / Общество 25 201 Topnovini
Правителството предостави на Община Пловдив за управление за срок от 10 години археологическия комплекс "Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол". Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Комплексът е културна ценност от национално значение и е един от най-интересните антични обекти в Пловдив. Към момента обаче изключителният му културен ресурс остава неизползван. С предоставянето на имота на местната власт ще е възможно опазването, експонирането, реставрацията и социализацията на културната ценност и интегрирането й в живота и структурата на града.

Дейностите ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей - Пловдив.

На община Пловдив беше прехвърлена и собствеността върху второстепенни улици, които позволяват свързването на булевардите "Пещерско шосе" и "Свобода". Терените ще бъдат използвани за осигуряване на безпрепятственото преминаване на транспортния поток и осъществяване на рехабилитационни дейности за възстановяване и запълване неравностите на пътната настилка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!