България ще има силна и модерна армия, успокоява Ненчев

20:20, 06 окт 15 / Общество 25 166 Topnovini
Почти седмица, след като стана ясно, че самолети на съюзниците ни ще участват в охраната на българското небе, след подадената и оттеглена оставка на шефа на ВВС и след куп изяви в парламента и медиите по темата, военният министър Николай Ненчев излезе с обобщена позиция по въпроса. 

Прессъобщението е озаглавено „България ще има силна и модерна армия“.

„Като оценявам обществената загриженост, искам да уверя българските граждани, че провежданата политика, планираните намерения и стратегическите документи очертават стабилни перспективи за изграждането на силна и модерна Българска армия“, казва Ненчев.

Той обяснява, че в света вече няма държава, която може сама да се справи с новите заплахи, като военните конфликти и борбата с тероризма. „По тази причина по време на срещата на високо равнище в Уелс НАТО взе решение за засилване присъствието на съюзни сили по източния фланг, включително и във въздушното пространство на България. Съвместното носене на дежурство за охрана на въздушното пространство на страната, което е неотделима и интегрирана част от общото въздушно пространство на НАТО, е принос в колективната отбрана, уверява Ненчев. 

По думите му това по никакъв начин не означава, че България се е отказала да поддържа свои собствени способности за охрана на въздушното пространство и въздушния си суверенитет. Напротив, ремонтът и възстановяването на МиГ-29, както и бъдещето придобиване на нов боен самолет били гаранция за добрата перспектива пред българските ВВС.

Той надълго и нашироко описва своята загриженост за състоянието на въоръжените сили и своя принос за тях. Благодари на военнослужещите за достойното носене на службата.

„За мен са еднакво важни и трите вида въоръжени сили и това, че проблемите на ВВС станаха най-публични, не означава, че другите видове въоръжени сили срещат по-малко трудности или са по-малко важни за страната. Характерна черта на нашата отбранителна политика е баланса в подкрепата за всички видове въоръжени сили и родове войски. Няма как да фаворизираме едни за сметка на други!“, категоричен е министърът.

Споделя, че за да осигури авиационно гориво за ВВС, е поел политически риск и е деблокирал горива от резерва. „Затова категорично отхвърлям обвиненията за подценяване ролята и подготовката на Въоръжените сили за отбраната на териториалните води и сухопътните граници, и за охраната на въздушното ни пространство“, посочва още той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!