Президентът назначи Мариана Карагьозова и Филип Димитров за членове на КС

19:34, 06 окт 15 / Общество 25 180 Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев подписа укази за назначаването на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за членове на Конституционния съд от квотата на държавния глава, съобщават от прессекретариата.

Двете номинации бяха обявени на 15 септември 2015 година. По-рано днес стана ясно, че двамата са декларирали имуществото си, макар това да не е законово изискване.

Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на България и народен представител в 36-ото, 37-ото и 40-ото Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС - България (1993 - 1997 г. и 2005 - 2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП. 

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра "Конституционно право" при Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" (2003 - 2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при Юридическия факултет на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Предстои и парламентът да гласува един конституционен съдия от своята квота. Номинациите до момента са две – на омбудсмана Константин Пенчев и на Михаил Кожарев, член на ВСС, предложен от Патриотичния фронт.

Общото събрание на Върховния административен и Върховния касационен съд  вече излъчи Таня Райковска за конституционен съдия от квотата на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!