Георги Гергов ще развива българо-венецуелските отношения

15:30, 06 окт 15 / Политика 25 179 Шрифт:
Topnovini
Пловдивски филиал на Асоциацията "България – Венецуела" вече е факт. Това стана на учредително събрание снощи в зала "Петимата от РМС" на Голямата къща.

За събитието в Пловдив специално пристигна посланикът на Боливарската република Венецуела за България, Черна гора, Албания и Македония Ориета Капони. Тя проведе близо едночасов разговор с председателя на БСП в града и областта и кандидат за кмет на Пловдив Георги Гергов. Двамата обсъдиха сложната международна обстановка, двустранните отношения на България и Венецуела и възможностите за тяхното развитие.

На учредителното събрание г-жа Капони разказа за страната си и какво е постигнала Боливарската република за 16 години след победата на революцията. Във Венецуела образованието и здравеопазването, включително лекарствата, са напълно безплатни. Прилагат се множество социални програми, като целенасочената жилищна политика към нуждаещите се. Безработицата е около 5%, жените се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60.

"Конституцията на Венецуела е сред най-демократичните и прогресивните. Тя е гласувана на референдум и одобрена от народа. В нея са закрепени правата на всички граждани, дори има Министерство на жените", каза Ориета Капони. Тя припомни, че през 1998 г. президентът Уго Чавес заварва една Венецуела, в която над 70 % от гражданите са бедни и крайно бедни. Богатите са около пет на сто, а най-богатата на петрол държава е поставена в унизително на международната сцена положение. Чавес започва мащабни реформи, социални програми и се противопоставя на ограбването на венецуелските богатства. Неговата политическа линия днес продължава и настоящият президент Мадуро. "Това не се харесва на САЩ, затова водят икономическа и медийна война срещу нашето правителство като ползват и вътрешната опозиция", обясни Капони.

"Кубинците са наши братя, Китай е стратегически партньор, а отношенията ни с Русия са на взаимноизгодна основа", отговори посланичката на въпрос от аудитория. Тя посочи, че Венецуела подкрепя действията на Путин в Сирия, защото те са в съгласие със Съвета за сигурност и сътрудничество към ООН.

Дискусията продължи с конкретни идеи за сътрудничество в областта на културата, университетското образование и студентския обмен , бизнес връзките. Н.Пр. Капони сподели, че от българска страна има интерес към вноса на кафе, какао, ром и тютюн, а Венецуела е заинтересована от търговия с български генерични лекарства.

Във Венецуела малкият и среден бизнес срещат държавната подкрепа. "Добре дошли са и големи инвеститори, стига да спазват законите и да си плащат данъците" – посочи посланичката. Посолството ще продължи да помага на пловдивското училище "Симон Боливар", както и да дарява книги на вузовски библиотеки.

"Това, което разказахте, ни върна 25 години назад, когато беше реалност в България. Имахме безплатно здравеопазване, образование, грижа за хората", не скри вълнението си Георги Гергов. Той подчерта, че посланикът на Венецуела ще бъде винаги добре дошла в Пловдив. "Създаването на този клуб е първата крачка на доброто ни отношение към Вашата държава, към политиката и стратегията на вашето правителство", допълни кандидатът за кмет с №5. По думите му добрите отношения на Венецуела с Китай, Русия и Куба са пример за нас.

"Аз си поставям задача с делегация на бизнеса чрез Международен панаир - Пловдив , да посетим Боливарската република, за да се направят истински бизнес контакти", заяви Георги Гергов. Той оцени високо и нарече "работещ" модела на Венецуела, в който предприемаческата инициатива среща подкрепата на социалистическата държава. "Това е бъдещият модел за развитие на България", смята кандидат-кметът на Пловдив

Учредителите на пловдивския филиал на Асоциацията избраха ръководство от девет членове с председател инж. Виктор Простов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама