Бъдещите конституционни съдии проф. Карагьозова и Филип Димитров обявиха имуществото си

14:14, 06 окт 15 / Крими 25 279 Шрифт:
Topnovini
Бъдещите конституционни съдии от квотата на президента проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров обявиха доходите и имуществото си, съобщава „Правен свят“.

След призив на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) от президентството изискаха информацията от проф. Карагьозова и Димитров и я обявиха на сайта си. На него са публикувани и автобиографии на двамата. 

От декларацията на бившия премиер Филип Димитров става ясно, че той влиза в КС с 5 апартамента в Брюксел, София и Пловдив, собственост на семейството му. Всъщност 4 от имотите се водят на съпругата му Елена Георгиева, която е лекар, а само този в белгийската столица е на името на двамата. Той е от 100 кв.м и е купен през 2011 г. за 238 000 евро. Филип Димитров е посочил в декларацията си, че апартаментът в Брюксел е придобит с кредит от 193 000 евро и лични спестявания. Всъщност доста по-скъпо е оценен последният имот, който е придобила съпругата на Димитров. В декларацията е посочено, че през 2012 г. тя е наследила от майка си апартамент от 106 кв.м в София, който е оценен на близо 900 000 лв. Тъщата на Филип Димитров го е купила със спестяванията си от работа в Либия.

И докато съпругата на Димитров е по-имотна, то той има доста повече спестявания от нея. Общо семейството е декларирало 478 504 лв. в банки. Най-големият влог е от 218 000 евро на името на бившия премиер. Той е обявил, че парите са от заплата в Европарламента и в ЕС – Външна служба. Димитров е посочил, че миналата година доходите му са били 120 000 евро.

Семейството на другия юрист, когото президентът Росен Плевнелиев реши да изпрати в КС – проф. Мариана Карагьозова, също притежава доста имоти, става ясно от декларацията ѝ. И тя като Филип Димитров е омъжена за лекар - бившият министър на здравеопазването Божидар Финков. Двамата имат три апартамента в София от по 99 кв.м, 104 кв.м и 164 кв.м. Последния са купили през 2011 г. за 742 000 лв. Семейството притежава и лятна вила в Рибарица и апартамент в Созопол.

Проф. Карагьозова и Божидар Финков са успели да спестят 849 288 лв., става ясно от декларацията на бъдещата конституционна съдийка. Те са разпределени в 8 влога, като всеки от тях е под гарантираната сума при фалит. В декларацията е посочено, че парите от спестявани, заплати, хонорари и наследство. Доходите на Божидар Финков за миналата година са близо 236 000 лв., а на проф Карагьозова - малко над 24 000 лв. 

Със съдействието на президентството БИПИ е получила отговорите на проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров на актуални въпроси, зададени от организацията. "Надяваме се, че този пример ще бъде последван от останалите власти с правомощия по избор и назначаване на висши държавни длъжности", заявяват по този повод от БИПИ.

Един от въпросите, на които са отговорили двамата избраници на президента за КС е за нуждата от въвеждане на индивидуална конституционна жалба. От двамата Филип Димитров е по-категоричен в позицията си по темата. "Въпросът е спорен и макар често визиран в доктрината и особено сред неправителствените правозащитни организации, индивидуалната конституционна жалба далеч не е получила широко разпространение в Европа. Не мисля, че има основание да се избързва с решения в този момент, но във всеки случай Конституционният съд, както вече споменах, едва ли е орган, който може да се произнася de lege ferenda. Моето лично становище е да се придържаме към действащата Конституция", заявява той.

Отговорът на проф. Карагьозова е следният: "Утвърждаването и разгръщането на потенциала на конституционната демокрация и конституционната правова държава печелят от въвеждането на добре обосновани, съобразени с конституционния контекст, в който ще работят, способи за поставяне в действие на конституционното правосъдие. Нито един от тях сам по себе си не е панацея за защита на конституционните ценности и изисква внимателна преценка при избора на вариант, на условията на прилагане, на очаквания ефект и корелация със съществуващите  други способи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама