Ще бъдем по–добри стопани, обещават от ГЕРБ

12:14, 06 окт 15 / Политика 25 237 Шрифт:
Topnovini
Учители от СОУ „Трайко Симеонов” поискаха специална среща с кандидата за кмет Любомир Христов, за да изразят недоволството си от пренебрежението на досегашната общинска администрация към децата и учителите в кварталните училища.

Според педагозите субективното и тенденциозно отношение на местната управа е прогонило децата от училището. „Не се отпускат средства за поддръжка на сградата, една прекрасна база се руши. Дървената дограма е от преди 35 години и се налага да я уплътняваме с пяна, парцали и тиксо”, обясни директорката Галина Сакарова.

Общината много пъти е обещавала да я подмени, но парите все не достигат до нас, споделиха с болка учителите. Те обясниха, че когато са търсили съдействие, често са чували като обяснение за отказа на администрацията „да, но имате много цигани”. „38% от децата наистина са от ромски произход“, каза Сакарова. В училището учат още мюсюлмани, българи, евреи, арменци и всички те имат правото на по – добри условия за обучение.

Според учителите общината е била лош стопанин през изминалите години. Те обясниха, че близо 6 декара от двора на училището не се използват, не се поддържат и в момента мястото е обрасло с бурени. Хората от квартала недоумяват, защо спортните площадки и игрища са изградени между блоковете, а не в двора на училището.

На срещата стана ясно, че училището има възможност да продължи да работи по програма за деца с увреждания. В момента 29 деца с увреждания се обучават в различни паралелки с цел тяхната социална интеграция.

„Разработили сме проект, разполагаме със свободни стаи, които могат да бъдат адаптирани за работа, имаме и подготвени специалисти”, обясниха учителите. Нещо повече, имаме готовност да изградим рампи за придвижване, увериха педагозите. Ако получим подкрепата на общината, ще продължим работата си с тях по специализирани програми, допълниха учителите. 

Водачът на листата професор Стефан Желев припомни, че предложението на съветниците от ГЕРБ в предишния мандат училището да бъде санирано не е било подкрепено от останалите политически сили. Затова все още проблемът с дограмата и течащия покрив на сградата не е решен.

Кандидатът за кмет Любомир Христов благодари за споделените мнения. „Аз също виждам състоянието на училището, с времето нещата там стават все по-лоши. Не искам да давам празни обещания. Ако влезем в общината, ще направим анализ на ситуацията. Не може наистина средствата да се съсредоточават само в училищата в центъра на града. Ще ги разпределяме не по равно, а справедливо. Ще бъдем по-добри стопани.”

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама