Старият Пловдив - №1 по посетители на историческа забележителност в България

11:13, 06 окт 15 / Общество 25 210 Topnovini
Старият град в Пловдив се нарежда на първо място по брой посетители на историческа забележителност в България. Това сочат резултатите от проучване на туристопотока през летния сезон, съобщиха от Община Пловдив.

Анкетирани са над 4800 индивидуални посетители на града и 944 организирани в групи. Изследването показва, че приходите от чужденци значително са се увеличили, а Пловдив привлича все по-високоплатежни туристи. Този факт се потвърждава и от анкетните запитвания, направени сред индивидуалните туристи.

Според доклада, разработен от "Византия Интернешънъл", Градът под тепетата се посещава от над 800 000 туристи и екскурзианти годишно.

Отчита се повишение на средния престой на чужденците за периода януари - юли 2014/2015 с над 25% - до 2,2 нощувки средно.

Увеличението на средния брой на нощувките на чуждестранен турист, особено при индивидуалните туристи, показва и ефективността на рекламните кампании на града, както и на големия брой публикации в специализираните издания по света, коментират експерти.

Градът продължава да е лидер по ръст на нощувки в процентно отношение спрямо останалите градове в страната. Според данните за първите 7 месеца от тази година Пловдив бележи ръст от 5.5% спрямо същия период за миналата година, следван от София с 5%.

В национален контекст Пловдив показва, че може да оползотворява своите ресурси за културен, спортен и уикендов международен туризъм в значителна степен повече от градове, утвърдени като туристически дестинации.

Културният туризъм на града се отличава с устойчивост във времето и с увеличаващи се приходи и брой на посетители на културни събития и забележителности. Ефективните маркетингови стратегии и международните признания на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г. и като една от десетте топ дестинации на "Лоунли Планет" за 2015 година осигуряват потенциал за устойчив ръст и през следващите сезони, прави извод изследването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!