Пленерът „Арт пътеки” гостува в галерия „Шипка” 6 в София

08:21, 06 окт 15 / Култура и наука 25 177 Topnovini
Художествена изложба от фонда на националния пленер „Арт пътеки“ по повод неговата 10-годишнина бе открита в галерия „Шипка” 6 в София.

72 картини от общо 61 автора, сътворени в рамките на пленера, са подредени в изложбата, съобщават от Община Шабла, която стои зад организацията на форума. В него през годините са записали имената си общо около 100 художници от близо и далеч. Гостувайки на вила „Артеа“ в Крапец, те се запознаваха със знаковите кътчета в региона и като резултат – ни оставиха визуализация за своя поглед върху Приморска Добруджа.

Първото издание на „Арт пътеки“ се проведе през 2006 година. Оттогава не бе пропусната нито една година, а община Шабла получи възможност да се сдобие с богата колекция от произведения на изкуството. Благодарение на пленера в нея влизат не само платна на родни живописци, но и на художници от други държави – Турция, Германия, Испания. Идеята на пленера "Арт пътеки" дава възможност на поканените художници да се ориентират към историческите и природните забележителности на този край и да ги превърнат в обекти на своето изкуство. Сред тях са праисторическата селищна могила "Големия остров" в Дуранкулашкото езеро, най-старият фар на българското Черноморие – фарът на нос Шабла и скалистия бряг на Тюленово, Шабленското и Дуранкулашкото езера с уникалните флора и фауна и други. Пленерът се осъществява под егидата и с финансовата подкрепа на община Шабла, а произведенията от него  попълват периодично художествената колекция на  града и се  популяризират с организирането на изложби в различни галерии в страната. Идеята е чрез реализираната колекция от пленера да се представят и популяризират природните и исторически забележителности на района а също така и авторите – известни и талантливи съвременни български художници. Така живописните произведения могат да се превърнат в знаци, повеждащи нас, зрителите, към рядката красота на Приморска Добруджа, така, както тя е видяна и вдъхновено претворена от творците.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!