Обвиниха кандидат-кмет за умишлена безстопанственост

15:51, 05 окт 15 / Крими 25 155 Topnovini
Окръжна прокуратура - Стара Загора, внесе обвинителен акт срещу кмета на Община Николаево Косьо Косев и срещу Кольо Байков - главен специалист "Строителство и програми по заетостта" в община Николаево, за умишлена безстопанственост. На Байков е повдигнато обвинение и за документно престъпление.

Косьо Косев е обвинен в това, че  през периода 30 април 2009 г. - 14 май 2009 г. в град Николаево, обл. Стара Загора, в качеството си на длъжностно лице  - кмет на Община Николаево, въпреки задълженията си, регламентирани в чл.44 ал.1 т.1,т.2 и т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Кольо Байков - главен специалист "Строителство и програми по заетостта" при община Николаево.

На Байков е било възложено да извършва инвеститорски контрол на обект "Възстановяване и укрепване на местен път с междуобщинско значение, свързващ град Николаево със село Паничерево" по изпълнение на договор за строителство, сключен между община Николаево и "Мона Лиза - Груп" ЕООД-гр.Велико Търново. Във връзка с този договор от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет на общината са били отпуснати  бюджетни целеви средства  в размер на 138 428 лева.

Строително-монтажни дейности на стойност 122 104 лева не са били изпълнени, но са били заплатени от общината.

Кольо Байков е предаден на съд за това, че през периода от 30 април 2009 г. до 1 май 2009 г. в гр. Николаево, в качеството си на длъжностно лице, на което била възложена ръководна работа - главен специалист "Строителство и програми по заетостта" при Община Николаево, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа - да извършва инвеститорски контрол на обект "Възстановяване и укрепване на местен път с междуобщинско значение, свързващ гр. Николаево със с.Паничерево" и от това са последвали значителни вреди за община Николаево в размер на 122 104 лева, представляващи заплатени, но неизпълнени строително-монтажни работи .

Кольо Байков е обвинен и в това, че през периода 1 май 2009 г. до 13 май 2009 г. в гр.Николаево, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице е съставил официални документи - Акт № 19 от месец май 2009 г. и двустранен протокол към същия, удостоверяващи неверни обстоятелства относно извършените от „Мона Лиза” ЕООД гр.Велико Търново строително-монтажни работи на обща стойност 126 804 лева на обект, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства.

Потърсен за коментар, кметът на Община Николаево Косьо Косев не вдигна телефона си. Topnovini.bg научи, че вчера е починала майка му и той даже не знае за пивдигнатите обвинения. Юристи коментираха, че подобно обвинение срещу кмета, трудно ще издържи в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!