Бетонират основите на църквата „Св. св. Кирил и Методий” (снимки)

12:54, 05 окт 15 / Общество 25 225 Topnovini
Вече е започнало заздравяването на уязвимата основа на църквата "Св. св. Кирил и Методий", съобщиха от Общината. Конструкторите използват едно от най-добрите инженерни решения, което се базира на системата Jet Grounding. Под зидовете на храма ще бъдат отлети бетонни пилоти, които ще осигурят много добра стабилност на сградата. Те ще са около 150 на брой с дължина от 8 до 12 метра и диаметър от 1,5 метра.

Инжектирането на бетон ще се извършва в строго определени точки. Пилоти ще има от вътрешната и външната страна на зидовете, както и около колоните, които крепят конструкцията на църквата.

Машината, с която се извършва укрепването, е единствена по рода си в България. Използва се при строителството на масивни сгради, където се изискват изключително високи показатели за устойчивост и са от най-висок клас за сеизмична устойчивост.

Бетонът за подземните фундаменти се инжектира в отворите под налягане, което осигурява много голям коефициент на здравина и устойчивост. На практика пилотите ще служат като огромни масивни кокили, които ще дадат много добра стабилност на постройката.

Външните стени на църквата също ще бъдат укрепени. Това ще стане със специални обтегачи. Те едновременно ще пристегнати около зидовете и ще поемат напрежението при земетръс. Такива обтегачи има монтирани и във вътрешната част на църквата. Укрепването на стените и куполите с карбонови нишки и платна приключи. Цялата настилка от кота 0 ще се замени с нова, подсилена с арматура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!