Изложба от киноафиши “Кадри от войната” подредиха в музея в Шумен

09:16, 05 окт 15 / Култура и наука 25 110 Topnovini
Регионалният исторически музей представя избрани киноафиши от фонда си в изложбата „Кадри от войната”. Тя е посветена на 120-годишнината от първата кинопрожекция през 1895 г. и 70-годишнината от края на Втората световна война. Експонирани са плакатите на водещи филми за бойните действия като „Войната си е война”, „Летят жерави”, „Бащата на войника” „Балада за войника”,„Иваново детство”. Представените постери са на филми, направени в периода 40–70 години на ХХ век и отразяват европейското кино, свързано с войната.

Изложените материали са част от сбирката на шуменеца Ростислав Бакалов – автор на единственото ръкописно списание за кино-култура в България – „Кино-вести”. Първият му брой излиза през 1929 г. и са издадени общо 20 ръкописни броя – всички с еднакви заглавия и подзаглавия, дата, брой и цена.

Днес неговите 2200 афиша, посветени на световното кино, са притежание на културния институт, а изложените във временната експозиция „Кадри от войната” могат да бъдат разгледани от 5 октомври до 5 ноември в Мраморното фоайе на музея.

В същия период, всеки четвъртък от 14.00 часа, се предвижда и прожектиране на филми, чиито плакати са показани в изложбата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!