Румяна Бъчварова се срещна с директора на нюйоркската полиция

15:50, 04 окт 15 / Крими 25 168 Шрифт:
Topnovini
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и директорът на нюйоркската полиция Уилям Братън обсъдиха възможностите за по-тясно сътрудничество и обмен на опит в борбата с престъпността, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Партньорството с частния сектор е ключово за успешното противодействие на престъпността, подчертаха от нюйоркската полиция.

В рамките на посещението си в САЩ, като част от българската делегация, водена от президента Плевнелиев за 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, министър Бъчварова посети Оперативния център на нюйоркската полиция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. Вътрешният министър се запозна с Интегрираната системата за видеонаблюдение на многомилионния град (Domain Awareness System), която е базирана на партньорство между полицията и частни организации, като банки, компании и търговски обекти, които са интегрирали своите системи за видеонаблюдение с цел увеличаване капацитета на полицията за противодействие на престъпността в града. 

Проектът, който стартира през 2005 година, е основен инструмент за гарантиране сигурността на гражданите, бизнеса и финансовите структури в града, както и за противодействие на тероризма. Тя обхваща наблюдението на целия град и всички пристанища и летища на територията на града Ню Йорк. Партньорството между полицията и частния сектор е ключово за успешното противодействие както на конвенционалната престъпност, така и на финансовите престъпления и тероризма, подчертаха представителите на нюйоркската полиция по време на презентацията на системата. Информацията, постъпваща от камерите се проследява в Координационен център за сигурност, в който работят заедно полицейски служители и служители на частни компании. 

Вътрешният министър Бъчварова се запозна и с дейността на Съвместния оперативен център на нюйоркската полиция, откъдето се ръководят съвместните действия на различните дирекции на полицията на Ню Йорк и агенции като ФБР и Сикрет сървис по осигуряване на сигурността и обществения ред в града. 

По време на срещата си с българския вътрешен министър, директорът на Полицията на Ню Йорк Уилям Братън подчерта желанието си и необходимостта от по-тясно сътрудничество с „Европол“ и държавите членки на ЕС с оглед общите предизвикателства пред САЩ и Европа. Двамата обсъдиха възможностите за обмен на опит и съвместни действия в областта на сигурността и правоохраната.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.