Танева: Чрез информационната система за превозни билети за дървесина ще пресечем незаконната сеч

12:36, 04 окт 15 / Общество 25 225 Шрифт:
Topnovini
Електронният превозен билет е част от мерките, които Министерството предприе за пресичане на незаконната сеч. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха на представянето на  информационна система за издаване на превозни билети за дървесина на територията на Северноцентрално държавно предприятие(СЦДП), град Габрово.

Предприятието стопанисва държавните горски територии в пет административни области – Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В състава му влизат 17 териториални поделения, от които 13 държавни горски стопанства и 4 държавни ловни стопанства. Общата площ на горските територии, включени в обхвата на Северноцентрално държавно предприятие, е 379 023 ха, от които 246 175 ха са държавните горски територии (65%). Предприятието осигурява работа на 992 работници и служители.

„Системата е разработена от СЦДП и ИАГ работи успешно от август 2015 година. Очаква се до края на годината тя да бъде внедрена във всички държавни горски предприятия в страната“, обясни Танева и допълни, че разработването й струва 17 000 лева.

Заместник-министър Георги Костов поясни, че системата спестява на държавата 6 млн. лв., тъй като откраднатата годишно дървесина, измъкната с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м. Средната цена на дървесината е 60 лв., 60 лв. по 100 хил. куб. м. се равнява на 6 млн.

Министър Танева бе категорична, че тази системата гарантира повече прозрачност и дава възможност за по-добър контрол на добива и транспорта на дървесина от горските територии на страната, независимо от тяхната собственост. 

„С внедряването на информационната система за издаване на превозни билети за дървесина ще спрем незаконната сеч и контрабандата. Десетилетия наред се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тази или онази партия, на този или онзи олигарх, секат гората. За радост колегите в Министерство на земеделието положиха огромни усилия“, коментира премиерът Бойко Борисов. По думите му, тя ще спести милиони левове на държавата.

Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет. Ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни предприятия всеки гражданин ще може да провери валидността на превозния билет.

По време на събитието заместник-министър Георги Костов запозна премиера и с новите облекла на служителите в Изпълнителна агенция по горите. „Осигуряваме на всички служители на агенцията над 5400 облекла. Такива не са получавали от 2008 г.“, информира зам.-министър Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.