Заместник-министър на МВР обещава намаление на щата

11:47, 04 окт 15 / Общество 25 158 Шрифт:
Topnovini
Най-вероятно служителите в системата на Министерското на вътрешните работи (МВР )ще бъдат намалени, като тази година ще спаднат до 47 000, а догодина – още повече, заяви заместник-минисърът Филип Гунев в интервю за БНТ.

"Търсим вътрешни резерви, за да можем да компенсираме броя на полицаите, които са на улицата, за да може гражданите да имат усещането за сигурност", каза той и допълни, че тази година министерството не е изпратило 1000 полицаи на границата, като вместо това се строи инженерното съоръжение с цел да намали нуждата от жива сила там. 

По думите на Гунев по-голямата част от това съоръжение ще бъде готово до края на годината.

По повод незаконно пресичащите българските граници, заместник-министърът посочи, че от началото на годината властите са заловили 22 000 мигранти. „Последните месеци бяха изключително натоварени – по 4 000 души на месец“, каза Гунев. 

Той допусна, че в каналджийството има замесени и служители на МВР, обикновено от Гранична полиция, но също и служители в районни управления. "За съжаление работата там е бавна, защото трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да се пресекат такива канали". Той каза, че МВР работи по редица такива случаи и след като наказанията станаха по-големи, това се отрази осезаемо върху желанието полицаи да се опитват да се замесват в подобни схеми. 

По въпроса с корупцията Гунев посочи, че тя е само един от аспектите на необходимата реформа в МВР. Според него, за да се случи тя, е необходимо да се създадат условия за по-добра мотивация на полицаите, кариерно развитие и деполитизация на системата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.