Над 50 възстановчици показаха точен мерник с реплики на старинни оръжия

20:31, 03 окт 15 / Общество 25 692 Шрифт:
Topnovini
Около 50 участници от различни военно-патриотични клубове в страна се включиха в проведения днес Втори национален турнир по стрелба с предно пълнещо оръжие. Домакин и организатор на събитието, което се проведе в Стрелбищен комплекс „Рекар“, бе Военно-историческия клуб „46-ти пехотен добрички полк“ – гр. Добрич.

Участваха възстановчици от София, Велико Търново, Русе, Плевен, Варна, Шумен, Велики Преслав, Етрополе и др. Те бяха облечени в униформи и носии от периода, с оръжие от който стреляха. Дисциплините, в които се надпреварваха състезателите, бяхастрелба с кремъчен пистолет, кремъчна пушка, капсулен пистолет, капсулна пушка и капсулен револвер. ВИК „46-ти пехотен добрички полк“ демонстрира и бойни умения с шашка.

Председателят на клуб „46-ти пехотен добрички полк“ д-р Добрин Добрев приветства всички, като пожела успешно представяне, безаварийна стрелба и всички да си тръгнат от Добрич със спомен, който винаги да ги кара да се върнат тук. Участниците бяха поздравени и от полковник о.з. Агоп Казазян – председател на национално дружество „Традиция“.

Тези турнири в Европа имат повече от 100-годишна история, но у нас това движение се е развило отскоро, като обхваща любителите на военната история, обясни д-р Добрев. Стреля се със съвременни реплики на тези оръжия.  Една от целите на участниците е да напомнят на нашите съвременници за достойното минало на нашите деди, за тяхното достойно поведение и техния героичен живот, което да даде добър пример на сънародниците ни, каза още той.

Интересни са фитилните пушки, които са още от времето на поробването на България от османците, както и оръжията от времето на Наполеоновите войни. Според  д-р Добрев, най-интересни и най-близки до нашето сърце са оръжията на нашите национално-освободителни борби.

Еволюцията на пушките представи Върбан Минев от Велико Търново. Първата фитилна пушка, която се пуска масово в края на 13-началото на 14 век, е т.нар. пищал. Тръба, която се пълни с барут, поставя се куршумът и с фитил се пали, но не е с особено точен прицел, обикновено е за 10-20 метра точност. Еволюцията на огнестрелните оръжия преминава през следващата пушка с полуавтоматично запалване, с пусков механизъм. Зарежда се по същия начин, а когато запаленият фитил докосне барута, следва изстрел. С нея вече има прицелване, може да се води стрелба на дистанция 100-150 метра. Следващият тип е оръжието с кремъчен механизъм. Искрата, която пали барута, се създава от самия кремък. Около началото на 18 век се въвежда т.нар. капсулен механизъм. Поставя се миниатюрен капсул, водонепромокаем. Горивният барут е прибран  в камерата и по всяко време пушката може да възпроизведе изстрел. Така се стига до т.нар. патронни оръжия, където капсул-възпламенител, барут, куршум са в един, обикновено, месингов цилиндър, който бързо се сменя, разказа Минев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.