Евростат: 61% от българите не говорят чужд език

16:53, 03 окт 15 / Общество 25 285 Шрифт:
Topnovini
61% от българските граждани не владеят нито един чужд език. Това поставя България на трето място в класацията на Европейската статистическа служба "Евростат" за езиковите възможности на европейските граждани. Повече граждани, които не говорят друг език, освен родния си, има само в Ирландия и Унгария. Българите, които владеят един чужд език са 24%, 12% знаят по два езика и едва 3% от българите са полиглоти – с три перфектни езика.

На първите три места в другата крайност на класацията са Люксембург, Литва и Латвия. Процентът на гражданите, които не владеят език е съответно 1%, 3% и 5%.

Най-масово изучаваният чужд език в страните от ЕС е английският. На второ място се нарежда френският, а немският език се изучава от 20% от европейските ученици, като това го поставя на трето място. Останалите три места в класацията за най-изучаваните езици в Европа заемат испанският, италианският и руският език.

Според данните на "Евростат" в България 86,8% от учениците в основното образование изучават английски, 3,1% - френски, 7,2% - немски, 1,5% - испански, 17,8% - руски и 0,5% - италиански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама