Големите спонсори на ФИФА поискаха оставката на Сеп Блатер

12:57, 03 окт 15 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini
Избухналият корупционен скандал около президентът на ФИФА Сеп Блатер принуди едни от най-големите имена на световните пазари и основните спонсори на футболната организация да поискат „незабавната“ му оставка, пише The Wall Street Journal.

В петък следобед в рамките на няколко часа четири от най-големите корпоративни спонсори във футбола оповестиха публично и отделно призивите си.

Дългогодишният спонсор на ФИФА и производител на безалкохолни напитки Coca-Cola притиска организацията да извърши бързи реформи, за да възстанови доверието към себе си.

„За благото на играта Coca-Cola Company призовава президентът на FIFA Сеп Блатер да се оттегли незабавно, за да може процесът по реформиране на доверието и устойчивостта да започне по-рано. С всеки изминал ден имиджът и репутацията на FIFA продължават да потъмняват“, твърдят от Coca-Cola.

Малко след публикуването на становището на компанията последваха и такива от други спонсори.

„Вярваме, че под сегашното управление на FIFA не може да бъде извършена смислена реформа“, посочват от Visa.

Публичните критики към Блатер не постигнаха оттеглянето му от висшия пост в организацията. Вместо това адвокатът на ръководителя на FIFA Ричърд Кулън разпрати становище до медиите.

„Въпреки че Coca-Cola е ценен спонсор на FIFA, Блатер не е съгласен с позицията и вярва, че оттеглянето му няма да бъде в най-добрия интерес на FIFA или пък ще ускори процеса на реформи. Ето защо той няма да се оттегли“, пише в становището.

„След последния развой на събитията AB InBev вярва, че ще бъде уместно Блатер да подаде оставка, тъй като вярваме, че продължаващото му присъствие ще бъде препятствие за процеса на реформи“, посочват пък от пивоварната компания.

„Вярваме, че ще бъде в най-добър интерес за играта, ако президентът на FIFA Сеп Блатер се оттегли незабавно, за да може процесът на реформи да продължи с доверието, което е необходимо“, пишат пък от McDonald’s.

В рамките на FIFA отказът на Блатер да изпълни исканията на спонсорите се гледа от някои директори като предизвикателно изявление, според което самият Блатер иска да покаже, че той е по-важен, отколкото самата организация.

Coca-Cola спонсорира FIFA от 1978 г., а договорът й изтича през 2030 г. От Visa пък могат да прекратят преждевременно споразумението си с организацията, чийто срок е до 2022 г., ако не бъдат изпълнени исканията на компанията.

Представители на друг спонсор на FIFA, който също по-рано през годината поиска оставката на Блатер – Adidas, са отказали коментар по темата. Производителят на спортни стоки е партньор от 1970 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама