151 училища в Шуменско ще предлагат пресни плодове и зеленчуци

12:16, 03 окт 15 / Общество 25 227 Шрифт:
Topnovini
151 учебни заведения от област Шумен са подали заявления за участие в схемата "Училищен плод", съобщиха за Topnovini.bg от Държавен фонд „Земеделие”.

Плодове по схемата ще получават 11 222 деца от областта.

Плодовете и зеленчуците ще се раздават на децата от началото на идния месец.

С изключение на цитрусите и бананите, плодовете ще се набавят чрез местни покупки или от местните пазари. Целта на тази промяна в наредбата е да бъдат стимулирани българските производители.

Децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

До края на месец октомври ще бъдат публикувани и списъците с одобрени заявители по схемата на интернет страниците на ДФ „Земеделие” dfz.bg на сайта на „Училищен плод” - schoolfruit.dfz.bg.

Общият брой учебни заведения, изявили желание да се включат, е близо 3 450 с около 457 000 деца. За предходната Кампания 2014/2015 към момента са изплатени 98% от предвидените по схемата европейски средства. Общият бюджет по схемата за тази учебна година е почти 14  милиона лева.

В България „Училищен плод” се прилага за шеста поредна година, като се наблюдава голям интерес от страна на учебните заведения и увеличаване броя на подпомогнатите деца с всяка изминала кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама