Премахват дървета заради подпорна стена на Бунарджика

16:55, 02 окт 15 / Общество 25 228 Шрифт:
Topnovini
Пет дървета ще бъдат премахнати, тъй като корените им рушат подпорна стена на ул. "Предела" на Бунарджика. Това съобщи за Пловдив Topnovini.bg и.д. кмет на район "Централен" Борислав Стаматов.

Днес той извърши проверка в района по сигнал на притеснени пловдивчани, че подпорната стена се руши и камъни от тепето падат в дворовете на къщите им до централната алея на хълма.

За пропадането на стената допълнително допринасят и поройните дъждове, които зачестиха в последно време, допълни Стаматов. Той уточни, че проблемните дървета ще бъдат отстранени с техника на ОП "Градини и паркове". Достъпът до тях е затруднен, затова в понеделник еколог с представител на "Пожарна безопасност" и техни вишки ще преценят как да подходят.

Още следващата седмица ще бъде отсечено и голямо изсъхнало дърво, а на друго клоните ще бъдат окастрени, за да не пречат на хората, е разпоредил и.д. кмет на "Централен". Две необитаеми постройки също притеснявали живеещите в околните къщи. За тези обекти от кметството ще вземат решение дали да бъдат укрепени, или да бъдат съборени.

Задължително се налага укрепване на подпорната стена, категоричен е Стаматов. "Най-вероятно ще се наложи изливане на бетонен фундамент, за което ще ни е нужно съдействието на Община Пловдив", уточни той.

При днешната проверка е установен и незаконно построен гараж с площ около 60 кв. м, с прилежащи кухненски бокс със сервизни помещения. Необходима е бърза намеса на институциите, тъй като незаконното строителство носи сериозен риск от активизиране на свлачищни процеси.

Предстои обследване на всички тепета във връзка с падналите дъждове, за да не се допуска възникване на рискови ситуации, сподели още Стаматов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама