“Дойче веле“: Германия затяга правилата за даване на убежище

16:31, 02 окт 15 / Свят 25 144 Шрифт:
Topnovini
До няколко седмици Бундестагът ще гласува нов закон за предоставяне на убежище. С него Берлин иска да овладее бежанската криза. Новата формула гласи: бежанците ще получават по-малко и ще бъдат контролирани по-строго, съобщава „Дойче веле“.

Всеки ден в Германия пристигат между 5 и 10 000 бежанци. Властите трудно са справят с бежанския поток, а сред населението расте недоволството спрямо бежанците. "Хората говорят за проблема със загриженост, любопитство, а понякога и с гняв", заяви при представянето на законопроекта в парламента вътрешният министър Томас де Мезиер. Той обеща "спешни, но и твърди решения".

Стратезите от управляващите партии се надяват в рамките на един месец законът да бъде обсъден, гласуван и да влезе в сила.

Вътрешният министър не остави никакво съмнение, че новият закон ще ограничи правата на бежанците. " Към тези мерки спадат настаняването на бежанците в първоприемни лагери и съкращаването на паричните помощи", заяви де Мезиер. Той даде също да се разбере, че не е желателно, бежанците да се придвижват в Германия както им е удобно и че те трябва да бъдат контролирани по-строго от властите. "Бягството и пристигането в Германия не означават свободен избор на местоживеене", заяви министърът.

Настаняването на бежанците трябва да спомогне и за по-бързото и ефикасно депортиране на онези от тях, чиито молби за убежище са отхвърлени. Германското правителство се надява, че предложените мерки ще намалят привлекателността на Германия за бежанци. Томас де Мезиер държи особено на това, страните от Западните Балкани - Черна гора, Косово и Албания - да бъдат причислени към сигурните трети страни. Хората от тези държави нямат почти никакъв шанс да получат убежище. Хората, чиито молби са отхвърлени и трябва да бъдат върнати в родните си страни, трябва да получават "само най-необходимото" за своята издръжка.

Томас де Мезиер изисква от търсещите убежище в Германия един вид "култура на признаване", която се базира на спазването на тукашните традиции и закони. А тези, които се приспособят бързо и имат перспектива за продължителен престой в Германия, трябва да получат по-лесен достъп до трудовия пазар.

Политикът от ХДС Томас Щробл изостри дебата за интеграцията на бежанците със забележката си, че "при нас в Германия законите не се правят от пророка". Депутатът от Баден-Вюртемберг посочи, че предвидените рестриктивни мерки за търсещите убежище не се "налагат от коравосърдечие, а с оглед на границите на нашите възможности".

Председателят на опозиционната фракция на зелените Катрин Гьоринг-Екарт е възмутена от идеята за обявяване на страните от Западните Балкани за "сигурни трети страни".

"Колко е сигурно Косово, след като в рамките на мисията КЕЙФОР там са разположени и 700 войници на Бундесвера?" Тя цитира резолюция на ООН, в която се говори за "сериозната хуманитарна обстановка" в Косово. Екарт се възмущава и от факта, че скоро бежанците няма да получават досегашните 140 евро джобни пари. Според нея тази мярка ще усложни и дейността на доброволците. "Сега те ще трябва не само да разпределят храната, да се грижат за бежанците и да решават спорове, но и да раздават цигари и дезодоранти. Това е безсмислено", посочи Гьоринг-Екарт.

Говорителят на лявата партия Ула Йелпке пък подчерта, че "две трети от всички бежанци пристигат от райони с войни. Въпреки това, всички останали трябва да имат право да подадат молба за убежище. И молбите трябва да се разглеждат индивидуално", увери тя.

Йелпке вижда в проектозакона "опасна смесица от изостряне на законовите мерки и противоконституционно ограничаване на предоставяните на бежанците услуги".

Председателят на опозиционната фракция на левите Грегор Гизи отново настоя за борба срещу причините, пораждащи бягството на хора. Той смята, че Германия също носи отговорност за страданията на хората в много от кризисните региони. Повод за това били германските оръжейни доставки за страните в конфликтите, участието на Бундесвера в операции в чужбина и неправилната експортна политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.