Христо Иванов изгони втори синдик заради нарушения

16:31, 02 окт 15 / Крими 25 213 Шрифт:
Topnovini
Заради извършени сериозни нарушения министърът на правосъдието Христо Иванов изключи Даниела Куцева от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производството по несъстоятелност по Търговския закон. Заповедта подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Заповедта е издадена в резултат на проверка на Инспектората, започнала след сигнал на член на управителното тяло на „Технологичен център – Институт по микроелектроника” АД (ТЦ-ИМЕ АД), собственост на банкера Цветан Василев.

През юни 2014 г., ден преди да встъпи в длъжност и без все още да притежава качеството на временен синдик, тя е сключила договор за охрана от името на дружеството. По правило временният синдик не представлява дружеството и няма право да сключва договори и да поема задължения от негово име.

Нещо повече, сключеният едногодишен договор за охрана на офиса на дружеството е крайно неизгоден, става ясно от констатациите на Инспектората. Договорът е с „Делта гард“ ООД, охранителна фирма, станала известна от предишен случай на превишаване на права от временен синдик по същата схема. Според неговите клаузи, срещу цена от 25 000 лв. месечно „Делта гард“ ООД трябва да осигури три 24-часови поста и 1 пост на 12-часов режим за офиса на дружеството в София.

С анекс към първия договор, е договорена неустойка в размер на 30 (тридесет) месечни вноски, при прекратяване на договора по вина на която и да е от страните. Размерът на неустойката надвишава 2,5 пъти размера на възнаграждението по договора, предвидено за целия срок на действие.

Даниела Куцева е вторият синдик, за който министър Иванов издава заповед за заличаване от списъка заради извършени нарушения. На 12 януари т. г. министърът на правосъдието нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон. Проверката на дейността на Панайот Велков като временен синдик, назначена по повод на няколко сигнала по различни дела, констатира редица нарушения - превишаване на правомощия, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници, включително и на договори за охрана, при крайно неизгодни условия, различни действия, които затрудняват търговската дейност и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.