Откриха мъртви 39 пеликана край Долно Езерово

15:37, 02 окт 15 / Общество 25 227 Шрифт:
Topnovini
Трийсет и девет пеликана са намерени мъртви в покрайнините на бургаския квартал Долно Езерово през последните две седмици, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ). Други три екземпляра от ятото пострадали птици са спасени и изпратени за лечение и възстановяване в „Спасителен център за диви животни” в гр. Стара Загора, а един, след оказана първа помощ, е освободен на подходящо място в природата. Всички са млади екземпляри от вида розов пеликан и са открити след подадени в РИОСВ – Бургас сигнали. Розовият пеликан се наблюдава на големи струпвания в района на Бургаските езера – места за почивка по време на пролетната и есенната миграция.

Мъртвите птици са намерени под далекопроводи, по телата им има външни наранявания, поради което за вероятна причина за смъртта се счита сблъсък с електропреносната мрежа. Взетите биологични проби от загиналите през първата седмица птици са отрицателни за наличие на птичи грип.

РИОСВ – Бургас организира работна среща в началото на следващата седмица със собствениците на електропреносните съоръжения, в която ще вземат участие и представители на фондация „Биоразнообразие“ и Дружеството за защита на птиците, за набелязване и предприемане на спешни мерки с цел предотвратяване на подобни последствия за мигриращите видове птици.

Двата вида пеликани – розов и къдроглав, които се срещат в България, са защитени от Закона за билогичното разнообразие. При намиране на екземпляри в безпомощно състояние от защитени видове, гражданите са длъжни да уведомят най-близката РИОСВ или регионалните органи на ИАГ. В зависимост от състоянието им животните се изпращат на лечение или за отглеждане в  зоологически градини, спасителни центрове, а в случай че няма очевидни пречки за тяхното оцеляване, се пускат в природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама