Бойко Ноев: Ако чужди самолети охраняват небето ни, това ще е началото на края на ВВС

10:16, 02 окт 15 / Общество 25 289 Шрифт:
Topnovini
Ако се стигне дотам чужди самолети да охраняват небето ни, това ще е началото на края на българските Военновъздушни сили и сериозен удар по отбраната на страната като цяло. Това заяви пред бТВ бившият военен министър Бойко Ноев. Поводът са законовите промени, с които за охраната на българското въздушно пространство да бъдат ангажирани и самолети на НАТО.

По повод подадената, а впоследствие и оттеглена оставка на шефа на ВВС ген. Румен Радев Ноев посочи, че това е много сериозен знак, а Радев и други висши военни отдавна говорели за критичното положение във войската.

Според него е притеснително, че отново трябва да се намесва премиерът, за да решава въпрос, който е далеч извън неговите преки пълномощия.

„Щом се докарваме дотам премиерът да се занимава и с ремонта на самолетите, и с пречиствателните станции, и с всичко останало, тогава нещо в държавата куца”, изтъкна бившият военен министър.

„Във въоръжените сили все повече се говори, че правителството, и в частност Бойко Борисов е зарязал армията, че я отдал на концесия, казват някои. Не знам дали е така, вероятно не е, но не може всеки ден откриваш спортни зали и други придобивки, които също са важни, а да нямаш няколко милиона за армията”, подчерта Ноев.

„За да придума ген. Радев да не подава оставка, Борисов е обещал 80 милиона следващата година. Той преди няколко дни откри пак спортна зала за 80 милиона”, посочи той.  

Ноев отчете, че една от причините да се говори, че премиерът има негативно отношение към армията, е фактът, че по времето на бившия финансов министър Симеон Дянков при първия кабинет „Борисов” военният бюджет е бил рязко съкратен и оттогава насам върви надолу.

Според Бойко Ноев в момента Министерството на отбраната излъчва потискаща недостоверност. „Там непрекъснато се случват някакви скандали, някакви актриси, някакви детски игри, никой не знае какво се случва там”, коментира той.

„Какво прави министърът на отбраната Николай Ненчев в Алжир три дни? Тук държавата гори, авиацията си подава оставката, ние сме три дни на посещение в Алжир, преди това 10 дни посещение в Монголия”, допълни ексминистърът.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама