Обсъждат бъдещето на зоополицията в България

08:02, 02 окт 15 / Общество 25 290 Шрифт:
Topnovini
Зоополиция в България вече има, това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той допълни, че част от полицаите, които ще работят там, са определени.

По неговите думи организациите не искат да има случаи, в които със седмици да се опитват да спасят дадено животно. Вече МВР ще има възможност да отнема животното от собственика му и да го настанява в приют.

Звената от полицаи, които да разследват престъпленията срещу животни са създадени по модела на холандската полиция, който пръв го е въвела през 2011 г., обясни Радев.

Проблемът е, че много трудно се събират доказателствата срещу извършеното престъпление, каза още евродепутатът.

Статистиката сочи, че през 2012 г. са регистрирани 103 престъпления спрямо животни, от които са разкрити само 21. През 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 от тях. За миналата година данните отчитат 181 престъпления, от които 31 са разкрити.

На кръгла маса на тема "Бъдещето на зоополицията в България" институциите днес ще обсъждат какви са проблемите за защита на животните. В обсъждането ще участва и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Сред организатори на събитието са евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и фондация „Четири лапи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама