С изложба отбелязаха 550 години от създаването на Казахското ханство в Благоевград

07:55, 02 окт 15 / Общество 25 202 Шрифт:
Topnovini
С изложба отбелязаха 550 години от създаването на Казахското ханство в Благоевград. Тя бе открита в зала "22 септември" и съдържа 40 фотографии. Експозицията носи името "Ехо от Великата степ" и показва историята на азиатската страна.

Преди официалното откриване на изложбата имаше музикална програма с участието на ансамбъл "Пирин". Гости на мероприятието бяха много политици, директори на полицейски звена, почетният консул на Казахстан Негово Превъзходителство Митко Солаков и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

 „Щастлива съм, че Благоевград и Казахстан установиха едни добри взаимоотношения и те стават още по-близки, когато споделяме историята, културата и традициите си. Представителите на казахската общност в Благоевград, студентите, жителите на града- всички ние имаме възможност да видим пътя, по който е преминала една добре развита държава, каквато е Казахстан днес", каза в приетствието си заместник-кмета на областния град Зорница Кралева и допълни, че двете страни имат добри примери за героизъм, борбеност в името на националния идеал и идентичност, в стремежа да изградят една държава в лицето на личности като хан Аспарух, хан Крум, хан Кубрат. Символите на патриотизъм и духовна сила на Казахсан са Касъм хан, Аблай хан и много други.

Експозицията може да се разгледа до 10 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.