Мобилно приложение, разработено от русенски студент спира рекламите в телефона

10:29, 01 окт 15 / Общество 25 120 Шрифт:
Topnovini
Студентът в Русенския университет Сава Георгиев е разработил безплатно приложение за блокиране на реклами за телефони, работещи с операционната система „Андроид”. Само за месец "Block This! - FREE" има близо 100 000 изтегляния от Google Play и се радва на огромен интерес от потребителите, съобщават от РУ "Ангел Кънчев". Към момента то е единственото реално работещо приложение от този тип.

"Block This! - FREE" спира не само реклами в браузера, но и във всички останали приложения, инсталирани на телефона. За тази цел то използва технология, наречена "DNS blocking", прилагана в големи компании и учебни заведения за допълнителна сигурност или за ограничаване на достъпа до информация на дадени интернет потребители.

Приложението е сравнително сигурно, твърди неговият автор Сава Геориев, защото сървърите, които използва са от най-голямата хостинг компания в Европа – OVH. За разлика от други подобни разработки "Block This! - FREE" не пази никаква лична информация за потребителите си, съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

Сава Георгиев живее от 5 години в Германия и работи като програмист в една от големите немски медийни фирми – CHIP. Задочен студент е в трети курс в специалността „Компютърни науки“. „Въпреки че вече съм се утвърдил като професионалист в бранша, обучението в Русенския университет много ми помага да придобия стабилна основа и да попълня теоретичните си знания.

Освен знанията, които ми дават преподавателите, те успяват да направят връзка с бизнеса и практиката в ИТ сектора в България. Това според мен мотивира студентите да се развиват и да придобият една солидна база за по-нататъшното си развитие“, разказва Сава Георгиев.

Четири месеца е отнело разработването на "Block This! - FREE", преди да стигне до потребителите в окончателен вариант. Идеята за общественото му приложение се появява, след като авторът му го е ползвал за лични цели, както и липсата на солидно решение за блокиране на реклами в Андроид базираните мобилни устройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.