Литературен фестивал в Дом Канети в Русе

06:40, 01 окт 15 / Култура 25 224 Шрифт:
Topnovini
От осем години Международно дружество “Елиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе. Чрез него ценителите на литературата имат възможност да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори от България и Европа, да чуят текстове от още неиздадени творби, да отнесат със себе си нови вълнуващи запознанства и приятелства.

Осмият Литературен фестивал ще се проведе в Дом Канети в Русе от 1 до 6 октомври и е под патронажа на Областния управител на Област Русе Стефко Бурджиев, съобщават организаторите. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Германия, Полша, Унгария, България и за първи път от Украйна.

Откриването не фестивала е днес, 1 октомври, от 16 часа с представяне на малко познатите "Записки" от Елиас Канети. Програмата за деня продължава в 17 часа с артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и... други, не само приказки“. В 18:30 часа публиката ще може да се срещне с немската авторка от български произход Румяна Еберт, чиято книга "Ъгли и овали" ще бъде представена за първи път у нас. 

Освен четения и лекции, фестивалът ще предложи и други форми на изкуство като прожекции на филмирани театрални пиеси. Гостите на фестивала в Дом Канети на ул. Славянска 12 ще могат да разгледат също вече подредената изложба "14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство.", а на 2 октомври от 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Украинска нощ".

Веднага след откриването започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга "Сенчеста главна улица" е вече позната на българската публика. През почивните събота и неделя програмата на Литературния фестивал предлага маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса "Цукер сутиен". 

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново, съобщават още организаторите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама