Фестивалът на северното кино за трети път в Пловдив

19:28, 30 сеп 15 / Култура 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кинофестивалът "Северно сияние" ще се проведе за трети път в Пловдив. От 2 до 10 октомври пловдивчани ще могат да видят 10 от най-добрите ленти от Скандинавия и Прибалтика, домакин е LUCKY Дом на киното.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на исландския филм "Купон на макс", отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк. Филмът е с 12 номинации за исландските филмови награди "Едда" и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон – непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия.

Норвежкият "Целуни ме бе, дебил" разказва за група тийнейджъри, решили да поставят и изиграят пиеса от известен автор. Прочут актьор ще води процеса, но кризата му на средната възраст превръща работата в ад.

В съвместната продукция на Швеция и Дания "Хотел" отегчените участници в групова терапия измислят интересна игра - наемат стаи в хотели, където могат да запазят абсолютна анонимност и всеки един от тях получава шанса да се събуди като друг човек.

Шведският "Без сълзи" проследява Пол, който мечате за кариера на музикалната сцена по време на емоционалното му пътуване към самия себе си сред природата на западното крайбрежие край Гьотеборг.

По случай 150 години от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк премиерно ще бъде показан "Викът на Мунк". Сред творците, които споделят по какъв начин творчеството на гения им е повлияло са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин.

"Исландия наведнъж" е вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава.

"Тютюн с аромат на череша" е естонски филм за 18-годишната Лаура, която скучае преди да се влюби в загадъчния природолюбител на средна възраст Йоосеп.

Носителят на две награди от фестивала във Венеция "Срещата на випуска" ще представи новото шведско кино. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията. Сред десетките награди на "Срещата на випуска" са най-добър филм от фестивала в Брюксел, най-добър филм от фестивала в Дъблин, най-добър режисьорски дебют от фестивала в Стокхолм, две награди на Шведската академия за най-добър филм и най-добър сценарий, наградата на младежкото жури от фестивала в Братислава.

"Старчето" е драматично-комична история за житейските кръстопътища и смисъла на всичко, което се случва по пътя.

Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен "Часът на риса". Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста "Догма 95". Филмът е с 3 номинации за датските награди "Роберт" – за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама