Представят археологически находки от Арбанаси в рубриката „Непознатото наследство“

18:26, 30 сеп 15 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini
От 5 октомври 2015 г. в рубриката „Непознатото наследство” (Из тайните на миналото) Регионален исторически музей - Велико Търново представя археологически находки от село Арбанаси. Най-любопитните предмети открити при проучвания в арбанашки църкви и некрополи и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят през целия месец в специална витрина в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Китното Арбанаси, основано вероятно в края на XV в., впечатлява не само с живописното си местоположение, но и с великолепието на своите стари къщи, чешми, църкви и манастири. Свидетелства за стопанския и културен просперитет на селището, те са забележителни паметници на късносредновековната светска и култова архитектура и изкуство от епохата на османското владичество.

В музея се съхраняват редица находки намерени при археологическите проучвания в арбанашките църкви „Св. Архангели Михаил и Гавраил”, „Св. Димитър”, „Рождество Христово” и прилежащите им некрополи датирани o, датирани в периода от XVI–XVIII век. Намерените монети и ритуални съдчета, изпълняващи функцията на погребални дарове хвърлят светлина върху погребалните обреди на местното население в далечното минало.

Те представляват сравнително малки по размери керамични купички или канички с изчистена форма и семпла украса. Местните жители следвали и традицията, при покойника да се поставят предмети с подчертано християнска символика, каквито са намерените сребърни и седефени кръстчета, както и фрагменти от седефени иконки.

Специален интерес заслужават и двете оловните пластини, открити в некропола на църквата „Св. Димитър” в Арбанаси. Археологическите и писмени източници свидетелстват, че подобни навити на руло пластини изпълнявали функцията на амулети и върху тях вероятно са изписани апокрифни молитви. Този обичай е бил разпространен както през Средновековието, така и през епохата на османското владичество.

Сред находките в Арбанаси се срещат и фрагменти от текстил, изтъкан от златни, сребърни и сърмени нишки, копчета от сребро, бронз, мед и кост, коланни части, бронзови игли, стъклени гривни. Значителна част от разкрития в арбанашките некрополи гробен инвентар се състои от метални накити. Най-многобройни са намерените пръстени, изработени предимно от сребро и по-рядко от злато, бронз или мед. Открити са също сребърни наушници и обеци, някои от които с позлата. За украса на накитите са използвани разноцветни стъклени мъниста или полускъпоценни камъни.

По мнението на специалистите значителна част от откритите накити, са изработени в Чипровското златарско ателие. Те се отличават със своята изящна изработка и елегантен дизайн и са свидетелство за предпочитанията, материалните възможности и обществения статус на своите притежатели.

Представените находки с тяхната магично-обредна, художествено-декоративна или чисто практическа функция носят ценна информация за бита и порядките на местните жители. и допълват картината за богатото културно-историческо наследство на Арбанаси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама