Борисов ще пълни двора на жандармерията с „Порше“-та и „Ферари“-та

16:28, 30 сеп 15 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Драстични законови мерки срещу нарушенията на пътя иска премиерът Бойко Борсов от МВР и правосъдното министерство, става ясно от стенограмата от днешното заседание на кабинета.

Той настоява най-много да се предвиди отнемане на автомобила за участниците в т.нар. гонки. Борисов дори предлага взетите временно коли да отиват на паркинга на жандармерията, където имало необходимото място, а собствениците да си плащата за това, че държавата им ги пази.

„Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага!“, казва Борисов и допълва:

„Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на Жандармерията с ферарита и поршета…“.

Според неговите изчисления с пет подобни операции ще ликвидират проблема, защото „като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На Жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази“.

Борисов доразвива тезата си, като сочи за пример Швейцария, където „ти взимат колата, но ти дават един „смарт“ малък и на него пише „наказан шофьор“ и ти дават маршрут, примерно, от работата до вкъщи и обратно, докато колата ти е на платения паркинг“.

От думите на правосъдния министър Христо Иванов става ясно, че до понеделник 5 октомври на бюрото на Борисов ще има доклад по темата, в който да се реши как подобни текстове да не противоречат на Конституцията.

„Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали“, посочва премиерът. По думите му войната в Афганистан взима по-малко жертви на година, отколкото инцидентите по пътищата у нас.

„Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство, Христо. Не може! Демокрацията е и за тези, които биват газени, и за тях има демокрация!“, продължава още Борисов.

Той прави и сложни сметки колко тежат на бюджета пострадалите при пътни инциденти: „Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо?!“.

Финансовият министър пък му припомня, че социалното министерство плаща 1.6 млрд. лв. инвалидни пенсии.

В разговора се включва и вицепремиерът Меглена Кунева с информацията, че във Финландия глобите били процент от дохода и се стигнало до санкция от 58 хил. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама