Европа заделя 1,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза

16:27, 30 сеп 15 / Свят 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броени дни след като членовете на Европейската комисия представиха набор от приоритетни действия за управление на кризата с бежанците, които да бъдат предприети през следващите шест месеца, днес институцията излезе с първия пакет с конкретни предложения за оползотворяване на финансирането от Европейския съюз за 2015 г. и 2016 г. Средствата са в размер на 1,7 милиарда евро.

С парите ще се осигури спешна помощ за най-засегнатите държави-членки на ЕС, ще се увеличи персоналът на пряко ангажираните агенции и ще се предостави подкрепа и хуманитарна помощ в трети държави.

Предложенията включват 801,3 милиона евро за 2015 г. и ще се финансират отчасти с нови средства под формата на предложение за проект за коригиращ бюджет за 2015 г.

Вторият пакет от предложения за останалите 900 милиона евро ще бъде включен в изменение на проектобюджета за 2016 г. през октомври 2015 г.

Парите ще отидат за подсилване на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „ Вътрешна сигурност“, за укрепване на Европейския инструмент за съседство, за незабавно предоставяне на ресурси и за оказване на хуманитарна помощ на бежанците в съседните на Сирия държави и други трети държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама