Пловдивски търговци на захар ощетили държавата с 5 млн. лева

16:17, 30 сеп 15 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разбита е организирана престъпна група от търговци на захар и захарни изделия, действали на територията на Пловдив и София и ощетили бюджета с близо 5 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Акцията е осъществена на 29 септември от екипи на Специализирана прокуратура и експерти на НАП.

За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т. нар. липсващи и буферни търговци, разказаха от Прокуратурата. "Кухите" фирми са издавали документи на реални търговци на захар и захарни изделия, с което фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната данъци от търговия със захар и захарни изделия.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си.

Вече са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и Пловдив. Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. печати на различни държавни институции, компютри и голямо количество документация на "липсващи" и "буферни" търговци. Извършени са разпити на свидетели, част от които пред съдия. Назначени са експертизи на иззетите  доказателства.

Все още се уточняват точните щети, нанесени на държавния бюджет. Предстои повдигане на обвинения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама