Работници от "Монтюпе" - Русе протестираха с искане за разкриване на всички замърсители на въздуха

16:03, 30 сеп 15 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 работника от завода на "Монтюпе" в Русе се събраха на мълчалив протест пред сградата на Община Русе днес. Те бяха недоволни от тенденциозното, по думите им, набеждаване на проивзодствата в завода за скорошните обгазявания в града. 

Работниците внесоха и подписка с 667 подписа в деловодството на Община Русе, в която се настоява институциите в града да си свършат работата, и да разкрият всички замърсители на въздуха. Според тях е напълно възможно "истерията" да е предизвикана от предстоящите избори, чрез което местни политици се опитват да извличат дивиденти. 

Ана Гончарова, една от инициаторките на протеста, коментира, че производствата в завода са строго контролорани, има стриктни правила и мерки за безопасност и често се извършват вътрешни замервания на емисиите. Други работещи в завода коментираха, че е документирано как всяка година стойностите на вредните емисии падат и също изразиха съмнение как точно преди изборите се повдига подобна тема. "Ние работим от години в завода, а нашите деца също живеят в града, нали не мислите че ако обвиненията бяха верни, щяхме още да сме тук?", риторично попитаха те.

По думите им, ръководството на завода е изпращало редовно покани към РИОСВ за да извърши пълни замервания на въздуха край производствата, но това така и не се случвало и те не разбират на какво основание се налагат глоби. Отчетено е единствено леко превишаване на нормите от единия комин, но това не е било основание за толкова сериозни санкции.

Ивелина Ганчева, която е работела в спряната инсталация, заяви, че на този етап няма съкращения на работещи след запечатване на част от производствата, а работниците са били преразпределени на други места. Тя коментира, че работи от година и половина в "Монтюпе" и е много доволна от условията. По думите й е съвсем нормално в подобни заводи да има индустриални миризми, но бе категорична, че няма как производствата да изпускат миризма на бакелит или сяра, тъй като основната дейност е изливане на алуминий в пясъчни форми.

"Много съм огорчена от това че в града се носят подобни пресилени легенди за "Монтюпе" и искаме да научим кои са истинските замърсители", коментира още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама