Работници от "Монтюпе" - Русе протестираха с искане за разкриване на всички замърсители на въздуха

16:03, 30 сеп 15 / Общество 25 126 Topnovini
Над 100 работника от завода на "Монтюпе" в Русе се събраха на мълчалив протест пред сградата на Община Русе днес. Те бяха недоволни от тенденциозното, по думите им, набеждаване на проивзодствата в завода за скорошните обгазявания в града. 

Работниците внесоха и подписка с 667 подписа в деловодството на Община Русе, в която се настоява институциите в града да си свършат работата, и да разкрият всички замърсители на въздуха. Според тях е напълно възможно "истерията" да е предизвикана от предстоящите избори, чрез което местни политици се опитват да извличат дивиденти. 

Ана Гончарова, една от инициаторките на протеста, коментира, че производствата в завода са строго контролорани, има стриктни правила и мерки за безопасност и често се извършват вътрешни замервания на емисиите. Други работещи в завода коментираха, че е документирано как всяка година стойностите на вредните емисии падат и също изразиха съмнение как точно преди изборите се повдига подобна тема. "Ние работим от години в завода, а нашите деца също живеят в града, нали не мислите че ако обвиненията бяха верни, щяхме още да сме тук?", риторично попитаха те.

По думите им, ръководството на завода е изпращало редовно покани към РИОСВ за да извърши пълни замервания на въздуха край производствата, но това така и не се случвало и те не разбират на какво основание се налагат глоби. Отчетено е единствено леко превишаване на нормите от единия комин, но това не е било основание за толкова сериозни санкции.

Ивелина Ганчева, която е работела в спряната инсталация, заяви, че на този етап няма съкращения на работещи след запечатване на част от производствата, а работниците са били преразпределени на други места. Тя коментира, че работи от година и половина в "Монтюпе" и е много доволна от условията. По думите й е съвсем нормално в подобни заводи да има индустриални миризми, но бе категорична, че няма как производствата да изпускат миризма на бакелит или сяра, тъй като основната дейност е изливане на алуминий в пясъчни форми.

"Много съм огорчена от това че в града се носят подобни пресилени легенди за "Монтюпе" и искаме да научим кои са истинските замърсители", коментира още тя. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани