Област Русе се подготвя за предстоящия зимен сезон

15:38, 30 сеп 15 / Общество 25 205 Шрифт:
Topnovini
Среща за подготовката на област Русе за зимен сезон 2015 – 2016 г. се е провела днес в зала „Свети Георги“. Тя е ръководена от областния управител Стефко Бурджиев. Участие са взели изпълняващите длъжността кметовете на общини от ргиона и ръководствата на териториални структури и ведомства, имащи отношение към подготовката и осигуряването на нормални условия за живот и работа през зимния сезон, съобщиха от областната администрация в Русе.

В началото на заседанието са направени доклади от представителите на общините. От тях е станало ясно, че са предприети адекватни мерки за посрещане на зимния, определени са най-важните места за снегопочистване, изяснени са лицата, чието транспортиране ще бъде приоритет (родилки, лица на хемодиализа и други, изискващи специфична медицинска грижа).

Направен е преглед на техническия и ресурсния капацитет на общините и на областните структури и местните ведомства на територията на областта за работа при възникване на екстремални зимни условия. Кметовете на общините и ръководителите на ведомства и организации са споделили част от проблемите, които срещат в работата си.

Сред тях е пропадащият участък на бул. "България" пред Метро, затрудненото преминаване на моторни превозни средства по Дунав мост, пропадащият участък от пътя в центъра на Бяла по пътя за Попово, необходимостта от снегопочистване на подходите към МБАЛ - Русе, подстанциите, ВиК-съоръженията и други важни инфраструктурни обекти. Отчетени са още остарелият автомобилен парк на лечебните заведения, проблемите с почистването на пътищата от второкласната и третокласна републиканска пътна мрежа, с охлаждането на трафопост "Мелницата” в района на Басарбово, поради повдигната дига, както и късното премахване или липса на възможност за премахване на понтоните на река Дунав, в случаи на ледоход.В рамките на заседанието са дискутирани и други въпроси, свързани със създаването и оптимизирането на подходяща организация за действие на частите на единната спасителна система при екстремални зимни условия. Прецизирани са сроковете за сключване на договори за поддръжка на общинската и републиканската пътни мрежи.

В края на заседанието са гласувани и приети общо 10 решения, които ще бъдат в основата на заповедта на областния управител за регламентиране на действията на службите за бързо реагиране и на останалите териториални звена на министерствата и ведомствата, както и координиране и взаимодействие между тях при бедствия и усложнени зимни обстоятелства. На 11 ноември ще се проведе второ заседание в същия формат, на което ще бъдат отчетени резултатите от разпоредените мероприятия и готовността на област Русе за предстоящия зимен сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама