Четирима са кандидатите на съдиите за КС

15:27, 30 сеп 15 / Общество 25 211 Шрифт:
Topnovini
Двама заместник-председатели на върховни съдилища – Таня Райковска на ВАС и Боян Магдалинчев, също от ВАС, както и съдиите от ВКС Симеон Чаначев и Борислав Белазелков бяха номинирани за конституционен съдия от съдебната квота. Днес се провежда общото събрание на ВКС и ВАС, което трябва да избере един измежду четиримата кандидати, съобщава „Правен свят“. 

На събранието присъстват 176 от общо 196 съдии от ВКС и ВАС.

Таня Райковска бе номинирана от колегата си Дария Проданова, а Боян Магдалинчев - от Марио Димитров. Кандидатурата на Борислав Белазелков бе издигната от Албена Бонева, а тази на Симеон Чаначев от Гълъбина Генчева. Всяка номинация бе съпроводена от кратко представяне на кандидата.

Изборът ще се проведе по правилата, които са действали до момента. Според тях за избран се счита онзи, който събере 50% плюс един глас. При евентуален балотаж за спечелил ще се смята онзи, който събере повече гласове. Гласуването започва след малко. То ще е тайно и с бюлетини.

"Днешният избор не бива да се превръща в битка между ВКС и ВАС. Няма значение кой ще победи. Но този избор е сериозен тест за всички нас. Ние сме това, което избираме", каза председателят на ВКС Лозан Панов.

Председателят на ВАС Георги Колев каза, че никога не е имало проблем при избирането на конституционен съдия от съдебната квота.

Съдиите избраха и комисия по избора, в която влизат трима съдии от ВКС и двама от ВАС.

Междувременно половин час преди началото на Общото събрание на ВКС и ВАС за избор на конституционен съдия е бил подаден анонимен сигнал за бомба в Съдебната палата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама