„Августиада” събира за четвърти път елитни винарни в Стара Загора

15:26, 30 сеп 15 / Икономика 25 338 Шрифт:
Topnovini
За четвърти път на фестивала на виното и културното наследство „Августиада”, който ще се проведе от 16 до 18 октомври  в Стара Загора,  си дават среща  30 елитни винопроизводители от България, Турция и Македония, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора и организатор на проявата.

„Стара Загора е един от малкото градове в България, които успяха да наложат винената култура. „Августиада” се нарежда в първата петица на най-добрите изложения у нас и е втора с международно участие”, информира Галина Нифору, съорганизатор на Фестивала.

Тази година чуждестранен партньор е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната - техния регион „Тракия”. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на  винарска изба „Чамлиджа”.

„Това е най-успешната формула – виното позиционирано на платформата на културното наследство, и кулинарията. „Августиада” е единствения фестивал с такава самобитност”, коменитра Олег Стоилов.

Фестивалът ще се проведе по традиция на Античната улица и лапидариума в Регионалния исторически музей. Посетителите ще могат да дегустират различни вина и да участват в класирането чрез гласуване. И тази година ще има кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитети си в специален гурме корнер.

Първият майсторски клас е на тема ”Непознатите винени съкровища на Труция” и ще бъде воден от Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната винарна.

За прът път т. г. ще има и майсторски клас „Светът на кафето. Как да си приготвим кафе вкъщи”, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По време на Фестивала ще има и много съпъстващи прояви.  На специалната конференция „Августиада 2015” ще бъдат представени теми като виното и приключенския  туризъм, винен туризъм на Блаканите, представяне на книгата „Виното е всичко” на Вили Гълъбова и др.

Община Стара Загора се включва с различни културни прояви. За пръв път пред старозагорци ще бъде представен ритуалът „Налагане на пелин” от любителски състеви на село Змеево, известно навсякъде с качествения си пелин. Ще бъде представен и музикалния спектакъл  „Гроздобер” от самодейци при Народно читалище „Климент Охридски”.

В последния ден ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурса за най-добро вино.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама