Казанлъшки инженери с награда за световна иновация

14:46, 30 сеп 15 / Икономика 25 163 Шрифт:
Topnovini
Български инженери взеха първа награда за най-значима световна иновация в сферата на безизкопните технологии за периода 2014-2015 г. Екипът от „Строителна механизация” Казанлък успява да обнови полуразрушени тръбопроводи с изключително големи размери в Казахстан, съобщиха от Българската асоциация за безизкопни технологии. Специалистите получиха отличието NO-DIG Award от Международното общество за безизкопни технологии /ISTT/ на официална церемония в  Истанбул, Турция.

Родните инженери са единствените, които приемат предизвикателството да реализират изключително сложния проект в град Жезказган, Казахстан - за рехабилитация на тръбопроводи с големи размери (с диаметър до 2240 мм). Над петдесетгодишните съоръжения с множество течове са разположени под сгради, което прави тяхната подмяна по традиционните изкопни методи невъзможна.

За възстановяване функционалността на стратегическите тръбопроводи, българският екип прилага безизкопната технология „Облицовка с втвърдяване на място”, известна още като „Феникс”. Специално за проекта, казанлъшките специалисти проектират и изработват всички машини, необходими за рехабилитацията на огромните съоръжения в казахстанския ТЕЦ и изпълняват проекта успешно и в срок.

Повече от 15 години казанлъчани развиват и прилагат в практиката си безизкопни технологии за изграждане и за рехабилитация на подземни тръбопроводи. Собственикът на съоръженията в Казахстан се обръща към тях след години на търсене на решение за „спасяване” на тръбопроводите, които затрудняват нормалната работа на централата, застрашават живота на работещите в нея хора и са причина за икономически загуби. 

NO-DIG Award (Награда „Без изкоп”) е учредена през 1986 г. от Международното общество за безизкопни технологии  – единствената в света организация на академични среди, производители и изпълнители в сферата на безизкопните технологии. Наградата  е връчена на Стефан Желязков, председател на българска асоциация за безизкопни технологии и изпълнителен директор на наградената българска компания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама