Престъпленията на комунизма засега остават извън учебниците

14:40, 30 сеп 15 25 222 Шрифт:
Topnovini
Престъпленията, извършени от комунистическия режим в България, все още няма да се изучават от учениците, реши Народното събрание. Спорната идея бе предложена от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров и подкрепено от реформаторите, “Патриотичния фронт” и неколцина от ГЕРБ. БСП и ДПС, представляващи част от населението, която също бе тежко репресирана от комунистическия режим, бяха “против”.

Станимиров се мотивира, че престъпленията на националсоциализма и фашизма вече се изучават. Остава спорно дали дори поправката да бе приета, има кой да състави обективно и достоверно учебното съдържание за период, приключил преди едва четвърт век.

"Вие не искате да се опознае историята в нейната яснота. Искате да насаждате клишета и да промивате мозъците на младежите. Вие сте изостанали", бе отговорът на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов. "Трябваше да предложите да се изучават и архивите на комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", иронично предложи той.

И в момента, в който изглеждаше, че изказванията и предложенията в пленарна зала не могат да станат по-нелепи, на трибуната застана Велизар Енчев, който предложи да се изучават и престъпленията на групировките СИК и ВИС, както и на финансовите пирамиди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама