Новият Дом на писателя в Бургас отваря врати с Есенните литературни празници

14:38, 30 сеп 15 / Общество 25 219 Шрифт:
Topnovini
Новият Дом на писателя в Бургас ще бъде открит с тазгодишното издание на Есенните литературни празници на 1 октомври, съобщиха от Общината. Тогава се отбелязва и Националният ден на поезията.

Голяма част от предвидените  събития ще се проведат в новата сграда на улица „Вола“, която бе изцяло  преобразена и реконструирана за провеждането на литературни срещи, четения и представяния.

„Дълги години бургаските писатели  бяха разделени. Благодарение на Община Бургас, която предостави тази красива къща с хубав двор имаме възможност да се срещаме, да обменяме идеи и да представяме новите си проекти в свои собствен дом“, сподели председателят на Обединената писателска общност в Бургас Роза Боянова.

Ще има и прояви, на които домакини ще бъдат „Морското казино” и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

В програмата на 18-то издание на Есенни литературни празници са включени 20 прояви, сред които 8 премиери.

Новите си книги ще представят Роза Максимова „Асиметрии“, Иван Кехлибарев „В някой друг живот“, Недялко Славов „432 херца“, Катя Зографова „Знаменити, забравени,забранени“, Мина Кръстева „Разпилени надежди“, Динко Динков „Уморен“,Марияна Праматарова “ Каменният град“ , Милка Иванова „Приятелят на дон Пабло“, Константин Корадов „И тишината се разсипа“.

Избрани стихове и песни на Пейо Пантелеев ще звучат на 7 октомври, на 15 октомври ще бъде отбелязана 135-годишнината  от рождението на писателя Петко Росен, а на 21 октомври е вечерта на бургаската поезия, озаглавена „Вселената в мен“.

Предвидени са и тематични вечери, посветени на маринистичната поезия и проза, на хумора и на фантастиката.

В програмата са включени и две дискусии - "Поезията на близкото минало и поезията днес" и „Статусът на артиста и глобалната културна политика” .

Пълната програма може да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама