Повече от 100 сигнала са подадени по проект „Нашият живот – в нашите ръце“

14:19, 30 сеп 15 / Общество 25 181 Шрифт:
Topnovini
Повече от 100 сигнала за прояви на омразна реч от страна на меди и политици до различни институции са подадени по време на реализацията на проекта „Нашият живот – в нашите ръце“. Това бе отчетено днес на заключителната пресконференция по проекта.

Той бе изпълнен от сдружение „ Ассоциация Интегро“, в партньорство с още две неправителствени организации „Здравето на ромите“ - Сливен и „Ромска солидарност“ - Петрич. Проектът е подкрепен и от Областна администрация - Разград.

Проектът стартира през февруари 2014 година и се реализира на територията на 14 общини от страната. Основната му цел бе да стимулира участието на представителите на уязвимите групи, включително роми, в процесите на вземане на решение и формулиране на политики в тези общини, отчете екипът по проекта. Особен акцент в проекта е поставен върху действия, насочени към съществуващи на местно и национално ниво дискриминационни практики и прояви на омразата.

В рамките на проекта на национално ниво е сформирана и група от студенти-стажанти, чиято роля е била да подпомага местните групи да реагират адекватно на прояви на езика на омразата и при необходимост да сезират съответните правозащитни органи и институции. В тази връзка в края на проекта са отчетени 106 аргументирани сигнала към различни институции – Комисията за защита от дискриминация, Съвета за електронни медии и др., при което голяма част от тях са предприели последващи действия.

Заключителната пресконференция бе открита от заместник-областния управител на Разград Нурие Црънгалова. Тя поздрави участниците и подчерта, че Областната администрация съдейства за осъществяването на подобни начинания и занапред ще продължи да помага за реализирането на добрите и ползотворни идеи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама