Глобите на пътя скачат двойно – 2000 лв. за алкохол

14:18, 30 сеп 15 / Крими 25 199 Шрифт:
Topnovini
Глобите за нарушения като превишена скорост, шофиране след употреба на алкохол или без книжка скачат двойно, научи София Topnovini.bg от източници в МВР.

В министерството са подготвили промени в Закона за движението по пътищата, които тепърва ще публикуват за обществено обсъждане. Поводът да се стигне до поредния ремонт на закона беше увеличаването на жертвите при произшествия през летния период.

Според заложените стойности глобата за превишена скорост с над 50 км/ч във и извън населено място може да мине и 1000 лв. В момента тя е съответно 350 и 300 лв. плюс по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре. Наказанието вече ще тръгва от 700 и 600 лв.

От 1000 до 2000 лв. става глобата за шофиране след употреба на алкохол – между 0.5 и 1.2 промила. От 2000 до 4000 лв. ще е санкцията, ако нарушението се повтори. В този случай вероятно ще се удължи и срокът, за който ще се отнема книжката, който сега е между 6 месеца и три години.

Експертите в МВР не крият, че завишените глоби няма да стреснат чак толкова нарушителите. Затова те обсъждат и варианти сумите да станат събираеми. Една от тях е при сериозни нарушения още на пътя да се изземва предният номер на автомобила, с което той се спира от движение, докато не се плати санкцията.

Проблемът с това, че не могат да се съберат парите, тъй като не откриват авторите на нарушенията, за да им бъдат връчени актовете. Сега се предвижда да ги изпращат по имейл и така те да се считат за връчени. Идеята има и противници дори в МВР, но от там се оправдават, че те сами без помощта на НАП не могат да решат проблема със събираемостта на глобите.

Председателят на транспортната комисия Гроздан Караджов, който преди време инициира дебат по темата, на който се стигна до извода, че в закона са необходими кардинални промени, обясни пред София Topnovini.bg, че не е започнат с конкретните идеи и текстове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама