В Русенската библиотека раздадоха ежегодните награди "Ex Libris - Ex Hereditate"

14:02, 30 сеп 15 / Култура 25 186 Шрифт:
Topnovini
На официална церемония в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе бяха обявени имената на отличените участници в ХІ Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris - Ex Hereditate“, съобщават организаторите. През тази година конкурсът се провежда под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов.

Събитието откри директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова. В своето слово тя отбеляза, че през изминалите 11 години Международният конкурс за екслибрис се e превърнал в едно от най-значимите събития в културния афиш на Русе и печели международна популярност. Авторитетът му привлича все повече нови, а също така и утвърдени имена на творци в областта на графичното изкуство от цял свят“.       Поздравителен адрес от Вежди Рашидов получиха организаторите и участниците във форума. В него се отбелязва: „През годините Международният конкурс за екслибрис се превърна в празник на изкуството и красотата. Това се потвърждава от все по-разширеното участие на любители на екслибриса от различни части на света. Позволете ми да се присъединя към заслужените поздравления за носителя на Голямата награда и да пожелая много творчески успехи, за да бъде сътворено всичко, което се ражда в душата и ума на твореца!“.

Сред официалните гости бяха заместник областният управител Станимир Станчев, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, председателят на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет Русе Владислав Атанасов, началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ при Община Русе Сашо Щерев, Емилия Дамянова - ръководител на Центъра за кариерно ориентиране към РИО - Русе и др., които поднесоха поздравителни адреси и приветствия към организаторите. 

Тази година журито на конкурса, с председател проф. Божидар Йонов, отличи с Голямата награда на ХІ Международен конкурс за екслибрис Полина Петрова за творбата “Маказ”. Тя благодари на организаторите и пожела успех на конкурса през следващите години. Младата графичка е завършила „Семиотика на изобразителното изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в гр. София в сферата на графичния дизайн, дигиталната и печатна графика. Има участия в 12 изложби в България и чужбина.

Наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе отиде при  Тамане Фюс от Япония за нейния екслибрис „Ring X“. Първа спонсорска награда получи Деница Иванова-Александрова от България за своята оригинална творба „Български обичаи и традиции (Кукерство)“. Спонсорската награда на Ротари Клуб - Русе беше присъдена на Гжегорж Издебски от Полша за екслибриса „In memoriam Jan Brzechwa“.

Последната спонсорска награда отиде при Макарена Марин Рамирез от Италия за творбата „Inviaggio”.      По време на събитието беше открита и изложбата „Ex Libris – Ex Hereditate”, която представя творби на участниците в конкурса.

В края на церемонията Теодора Евтимова обяви и темата на ХІІ Международен конкурс за екслибрис през 2016 г. - „Ex Vino - Ex Veritas”.

През 2015 г. Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама