Тръгва приложението за задръствания, катастрофи и затворени пътища

13:27, 30 сеп 15 / Общество 25 325 Шрифт:
Topnovini
От днес тръгва приложението, което ще показва къде има задръствания, тапи, засилен трафик, ремонти на пътя или сериозни пътни инциденти в реално време. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Системата вече работи от няколко дни, но само за компютър. Сайтът е lima.api.bg. От него може да бъде свалено и приложението за смартфон, обясни Павлова.

Системата ще дава информация за свлачища, затворени пътища и инциденти. Тя ще даде възможност и на пътуващите да изпращат снимки или информация за инциденти или нередности по трасето, по което се движат.

Информацията ще може да се качва в приложението, където експерти от пътната агенция ще обработват сигнали и ще ги препращат до съответните отговорни органи.

Когато пратите сигнал, системата ще ви регистрира. След това ще ви информира за всички последвали събития или взети мерки за сигнала, който сте подали.

Новият софтуеър ще показва и къде има тапи и задръствания. Ще дава информация и за обходните маршрути, по които можете да избегнете нередностите на пътя.

„Ще изчислява разстоянието на обходния маршрут и времето, за което можете да го преминете. За да прецените дали ще имате гориво и възможност и кой е най-удачният маршрут за вас“, посочи още регионалният министър.

Създателите на софтуеърната система обясниха, че в него има включен и режим на безопасност. Така ако стане пътен инцидент, от вибрациите автоматично приложението ще предава информацията на 112 и КАТ, които да реагират своевременно.

Следващата стъпка, която министерството обмисля е към системата Lima да бъде включена и Спешната помощ. Така сигналите за тежки пътни инциденти ще бъдат автоматично прехвърляни до линейките, които са най-близо в района. От своя страна водачите на спешните коли пък ще могат да виждат кой е най-бързият маршрут, по който могат да стигнат до инцидента, като системата ще им показва кои са пътищата в района, които са затворени.

„Ще се скъси максимално времето, за което линейките стигат до пострадалите. Министър Москов прие много радушно идеята, затова скоро ще започнем работа по осъществяването ѝ“, каза Лиляна Павлова.

При представянето на новият софтуеър директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров се обърна към хората с молба да бъдат сведени до минимум фалшивите сигнали в системата. Той обясни, че в следващите няколко седмици трябва всички да имат търпение, ако се случи забавяне, защото служителите от АПИ досега не са работили с подобна система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама