Каналджия и нелегални емигранти бяха осъдени в Русе

12:48, 30 сеп 15 / Крими 25 171 Шрифт:
Topnovini
Каналджия и нелегални емигранти са осъдени в Русе. Каналджията е германски гражданин на 39 г., роден в Ливан и с основно образование. На 17 септември 2015 г. той бил заловен на ГКПП „Дунав мост“ при опит да предве незаконно през границата ливанска гражданка и едногодишната й дъщеря.

За стореното каналджията бил наказан с 3 години условно и 5 г. изпитателен срок, както и 1 000 лева глоба. Естествено, за да бъде съден, на престъпника са назначени преводач и адвокат, за които плащат българските данъкоплатци.

Наказанието му било договорено в спорпазумението, което той сключил с прокуратурата.

Това направили и нелегалните емигранти, които били заловени на различни дати. Единият от тях бил турски гражданин, който влязъл законно в България, с необходимата виза. Опитал обаче да напусне страната през ГКПП „Дунав мост“ на 5 септември, ползвайки гръцки документи и представяйки се за гръцки гражданин.

По снимката в новите си документи обаче бил разпознат като човека, който влязъл с турската виза и която отговаряла на действителната му самоличност. Той е осъден на 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, както и на 300 лева глоба. Гръцките документи се отнемат в полза на държавата, а турските се връщат на престъпилия закона техен собственик.

Осъдени са и още двама нелегални емигранти, които твърдели, че са от Сирия, но, както в много подобни случаи, нямали необходимите документи, с които да го докажат. Те опитали да напуснат България на 14 септември 2015 г., ползвйки фалшиви испански лични карти. Техните собствени „документ“ пък били копия на сирийски лични карти, които нямат никаква правна стойност и на практика не представляват документ за самоличност.

Двамата са съдени в отделни процеси, които приключили с признание на вината и подписване на споразумение с прокуратурата. Не е посочено, дали те са част от група, тъй като още няколко души са опитали да преминат от България в Румъния при Русе на 14 септември, притежавали са фалшиви испански лични карти и копия на такива от Сирия.

В случая единият нелегален емигрант е мъж, а другият жена, като и двамата са само с основно образование. Те, както и останалите, спипани на 14 септември, били осъдени на 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 300 лева глоба.

Испанските документи се отнемат в полза на държавата, а нищо не означаващите копия на „сирийски“ такива се връщат на тези, които са ги носели в себе си.

Всички описани закононарушители получили преводач за процесите срещу тях, както и служебен защитник, за които плаща българския данъкоплатец.

По време на изпитателния срок на наказанията им, възпитателната работа с престъпниците е възложена на служителите от отдел „Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Русе. Споразуменията имат последиците на влязла в сила присъда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама