Промени в закона ще допуснат съвместна охрана на българската въздушна граница

12:43, 30 сеп 15 / Политика 25 171 Шрифт:
Topnovini
Защитата на въздушното пространство на България ще се осъществява съвместно с военните сили на съюзници в рамките на Северноатлантическия алианс. Това обяви зам.- министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев след заседанието на Министерския съвет.

Ръководената от него работна група към Министерството на отбраната предложи промени в закона за военновъздушните сили, които позволяват осъществяването на функцията "еърполисинг" (охрана на въздушното пространство), с оглед укрепване на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО. Кюмюрджиев подчерта, че единствената страна, която към този момент не осъществява съвместно тази функция е България.

"Тази промяна в закона е необходима с оглед на приетите на срещата на НАТО в Уелс т.нар. мерки за осигуряване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. В нашия регион - Румъния, Гърция, Словения и Албания осъществяват съвместно функцията еърполисинг с оглед укрепване сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Всички страни в нашия регион осъществяват съвместно тази функция", обясни зам. - министърът.

В момента България не провежда преговори със съюзници в рамките на НАТО за провеждането на подобна мисия с българските военновъздушни сили, поясни Кюмюрджиев. Промяната в закона обаче ще даде възможност за започването на конкретните разговори.

"Преговорите ще бъдат финализирани в Меморандум за разбирателство или в друг задължителен юридически документ, който ще премине през Министерския съвет и ще бъде одобрен от Народното събрание, съобразно Конституцията. Към настоящия момент променяме закона за да създадем предпоставки за изпълнение на поетия ангажимент в Уелс за засилване на охраната на югоизточния фланг на НАТО", уточни зам. - министърът на отбраната.

На днешното заседание министрите приеха програмата за развитие на отбранителните способности на въоражените сили на България - стратегически документ, въз основа на който ще бъде изработен план за развитието на въоражените сили до 2020 г.

"Този документ създава правните основи за започването на реформата в армията. Той определя средата за сигурност, развитието на отделните въоражени сили и заплахите за националната сигурност на България. Ще го предложим за одобрение в Народното събрание до края на месеца. Надяваме се депутатите да го приемат до края на тази година", обясни Кюмюрджиев.

Той добави, че най-напреднал за момента е проектът за закупуване на нов многоцелеви боен самолет, който да бъде на разположение на армията най-късно през 2018 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама